Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingföräldrarna friades – nu kan de få tillbaka sina barn

/

Tvillingföräldrarna från Sandvikens kommun får nu en ny chans att återfå vårdnaden om sina barn. Det efter ett nytt beslut i Högsta förvaltningsdomstolen som river upp Kammarrättens beslut om att inte låta föräldrarna träffa barnen.

Annons

Pappan friades i oktober av hovrätten från misstankarna om att ha misshandlat sina båda tvillingspädbarn. Han åtalades i maj misstänkt för att ha skakat sina barn så illa att de fick blödningar i huvudet och för att ha brutit flera ben på det ena barnet. I samband med gripandet omhändertogs barnen.

Läs också: Tvillingpappan går fri efter att åtalet ogillas

Pappan tog under hovrättsförhandlingarna tillbaka sitt tidigare erkännande om misshandeln på barnen och samtidigt presenterades nya omständigheter som gjorde att det tidigare erkännande inte ansågs tillförlitligt eller trovärdigt.

I och med den friande domen släpptes pappan fri och föräldrarna arbetade vidare med att återförenas med sina barn.

– I och med att det finns medicinska förklaringar finns det ingen anledning för barnen att vara frånskilda från sina föräldrar, sa försvarsadvokaten Anna Dahlbom till Arbetarbladet i samband med den friande domen.

Läs också: Tvillingpappan: Jag ljög om att ha skadat barnen

Högsta förvaltningsdomstolen kör nu, i ett nytt beslut, över Kammarrätten och river upp domen om att föräldrarna inte återfår vårdnaden som barnen.

Högsta förvaltningsdomstolen skriver att Kammarrättens dom rivs upp eftersom de inte hade tillgång till pappans friande dom från Hovrätten när de fattade sitt beslut. Tvillingföräldrarnas ärende skickas därför tillbaka till Kammarrätten för ny prövning.

Fram till att tvillingföräldrarnas fall kan prövas igen får omhändertagandet av tvillingarna enligt LVU, som förvaltningsrätten beslutade om, gälla.

Läs också: Svårt att fällas för spädbarnsvåld

Mer läsning

Annons