Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingpappan går fri efter att åtalet ogillas

/
  • Tvillingpappan med sin tidigare försvarare Lars Häggström i tingsrätten.

Pappan fick fem års fängelse i tingsrätten för att ha misshandlat sina två tvillingspädbarn men hovrätten frikänner nu pappan från åtalet för misshandel i samtliga delar.
– Han är självfallet väldigt glad att man har lyssnat på honom och det vi fört fram i hovrätten, säger pappans advokat Anna Dahblom.

Annons

LÄS OCKSÅ: Tvillingpappan: Jag ljög om att ha skadat barnen

Hovrätten meddelade under torsdagen att de helt ändrar tingsrättens tidigare dom på fem års fängelse för tvillingpappan från Sandvikens kommun och frikänner honom från åtalet om misshandel.

Pappan har i hovrätten tagit tillbaka sitt tidigare erkännande och nya omständigheter har presenterats i hovrätten som gör bedömningen att det tidigare erkännande inte var tillförlitligt eller trovärdigt.

– Domen får ses som en upprättelse för pappan som under processen i hovrätten nekat att han skadat barnen, säger pappans försvarsadvokat Anna Dahlbom som tog över målet i hovrätten.

Hovrätten skriver att den medicinska utredningen ensam inte är tillräckligt stark för en fällande dom. Utredningen inte kan utesluta att barnens skador kan ha medicinska orsaker eller fastställa när barnens skador har uppkommit i tid.

Med bakgrund av detta finner hovrätten att det inte är tillräckligt för en fällande dom och pappan frikänns därför från samtliga delar av åtalet.

LÄS OCKSÅ: Svårt fällas för spädbarnsvåld

Åklagare Carl-Johan Granlund konstaterar bara att hovrätten har gjort en annan bedömning än tingsrätten.

– Det fanns ett erkännande och förhör med läkare som bekräftade de uppgifterna, sen är det upp till domstolarna om det räcker. Tingsrätten ansåg det men inte hovrätten, det är min kommentar, säger han.

Men er uppfattning var att pappans erkännande var trovärdigt?

– Det var vår uppfattning i hovrätten, säger han.

Försvarsadvokat Anna Dahlbom berättar att hennes klient tog emot den friande domen med glädje.

– Han är självfallet väldigt glad att man har lyssnat på honom och det vi fört fram i hovrätten, säger hon.

Vad händer nu?

– Närmast till hands är att arbeta för att barnen får återförenas med sina föräldrar. I och med att det finns medicinska förklaringar finns det ingen anledning för barnen att vara frånskilda från sina föräldrar, säger Anna Dahlbom.

Pappan misstänktes för att ha skadat sina barn genom att bland annat ha skakat dem. Behandlingen ska ha gett barnen både frakturer och blödningar i hjärnan som riskerar ge dem men för livet.

I tingsrätten dömdes mannen till fem års fängelse och erkände då delar av misshandeln. I efterhand tog han dock tillbaka sitt erkännande och menade att polisen pressat honom att erkänna under polisförhören.

I hovrätten har pappan uppgett att han erkände då han kände sig tvingad att hitta en förklaring till sina barns tillstånd samt för att barnens mamma skulle friges efter att till en början också suttit häktad.

Efter förhandlingarna i hovrätten släpptes pappan ur häktet i väntan på dagens dom. Något som redan då tydde på ett frikännande eller sänkt straff som skulle innebära att pappan gick fri.

LÄS OCKSÅ: Dömdes för att ha misshandlat sina spädbarn - går troligen fri

Mer läsning

Annons