Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas jobba svart för att överleva

/
  • ÖPPET. Jan Andersson (pseudonym), jämför hur det är att arbeta svart inom byggbranschen i jämförelse med industrin han var i med sin firma. ”Det är inte som med skogsindustrin, där folk ser ner på svartarbetare, utan det är ganska öppet att de flesta inte betalar skatt”, säger han.
  • JOBBAR SVART. När hans firma gick i konkurs och kronofogden gjort utmätning ville Jan Andersson (pseudonym), inte längre söka vita jobb. Han skulle inte klara sig, säger han.

Jan Andersson, som egentligen heter något annat, har tidigare jobbat inom skogsbranschen, men förlorade sin firma för nära tre år sedan. Då hade han stora skulder i bagaget.

Annons

– Jag blev blåst av en kund som inte betalade, och då fanns det inga pengar kvar i firman, förklarar Jan.
Vid utmätningen lade kronofogden beslag på de flesta av hans tillgångar och Jan arbetar numera svart för att få vardagen att gå runt.
En nödvändighet, menar han, eftersom kronofogdemyndigheten skulle ha mätt ut så pass mycket pengar varje månad att det inte ens skulle bli 5 000 kronor kvar till boendekostnader och mat. När han läste om det 70-tal personer som Skatteverket utreder i samband med en svartjobbshärva i Gästrikland reagerade han.
Gillar attityden hos kunder
– Jag tycker att det borde bli uppmärksammat varför människor jobbar svart. Om man annars bara skulle få ut existensminimum så måste man, säger Jan Andersson.
Han menar att industrier där svartjobbande sätts i system måste hindras, och försvarar inte bolaget som var inblandat i härvan. Men han tycker att det är en helt annan sak att göra mindre byggjobb på grannens tomt. Själv har han jobbat med mindre byggen efter sin konkurs, och gillar attityden som han möter hos kunder och andra byggare.
– Det är inte som med skogsindustrin, där folk ser ner på svartarbetare, utan det är ganska öppet att de flesta inte betalar skatt.
Jan menar att det finns en dubbelmoral i samhället när det gäller synen på svartjobb eftersom många är beredda att anlita svartjobbare samtidigt som de fördömer svart verksamhet. För att han själv skulle jobba vitt skulle det krävas ändrade regler av kronofogdens verksamhet.
– Låt folk behålla ungefär 10 000 kronor av sin lön och använd resten till utmätningar. Då skulle det bära sig för mig. Staten skulle dessutom få in mer skattepengar än de får som det är, säger han.

Mer läsning

Annons