Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas lämna Drömfabriken

/
  • INGEN FORTSÄTTNING. Medlemmarna i den kända musikgruppen Jappz utgör kärnan i Drömfabriken. De har nu fått besked om att de inte får fortsätta där efter årsskiftet. Men samtidigt pågår en intern diskussion inom kommunen som kan leda till att det ändå blir någon form av fortsatt samarbete mellan kommunen och kooperativet som driver Drömfabriken.

Samarbetet mellan Drömfabriken och Sandvikens kommun bryts definitivt enligt ett brev som brukarna och deras anhöriga fick i går.

– Otroligt respektlöst hanterat, säger Britta Karlsson, mamma till en av de funktionshindrade som i många år haft sin arbetsplats på kulturhuset.

Men enligt Patrik Häljeryd, handikappomsorgsnämndens ordförande, finns det fortfarande en politisk ambition att hitta en lösning.

Annons

Inför avgörandet om Drömfabrikens framtid har de funktionshindrade som har sin dagliga verksamhet där nu fått ett tydligt besked från kommunen: Det blir ingen fortsättning efter årsskiftet. Ni kommer att erbjudas andra alternativ.

– De här personerna är jätteledsna. Drömfabriken är deras arbete och deras liv, säger Britta Karlsson.

Eftersom den dagliga verksamheten för utvecklingsstörda utgör kärnan i Drömfabriken hotas i förlängningen även de övriga grenarna.

– Just nu vet vi inte riktigt vad som kommer att hända. Det som gäller tills vidare är att vi kör på för fullt året ut, säger Per Almén i kooperativet som driver kulturhuset.

Kommunens paketavtal med Drömfabriken, värt knappt 1,5 miljoner kronor per år, går ut vid årsskiftet. Brevet som brukarna fick i går innebär att handikappomsorgen, som står för större delen av betalningen, inte tänker sig någon fortsättning.

Men så är det inte riktigt enligt Patrik Häljeryd (S), nämndens ordförande.

– Ett väldigt formellt skrivet brev enligt den informationsplikt som vi har, säger han om beskedet som brukarnas anhöriga fått.

Enligt Häljeryd finns det en politisk vilja, uttryckt av kommunledning och parti, att på något sätt rädda ett fortsatt samarbete mellan Drömfabriken och kommunen.

– Men för oss som har en lagstadgad verksamhet är det otroligt viktigt att följa lagen. Vi kan inte springa omkring och göra upp med samarbetspartners genom att skaka hand. Och ska vi göra en upphandling kan vi inte i förväg peka ut en särskild aktör. Vi försöker hitta en bra lösning för brukarna. Men jag vill inte föregripa den diskussion som nu förs genom att säga exakt hur den lösningen ska se ut.

Elisabet Lindelöf i styrelsen för Fub (förening för utvecklingsstörda) anser att det är en stor förlust om kommunen klipper samarbetet med Drömfabriken.

– Dagliga verksamheten där är billig och har oerhört hög kvalitet. Drömfabriken är den enda arenan i Sandviken där alla kan mötas på samma villkor, oavsett om man har funktionshinder eller inte.

Mer läsning

Annons