Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung Vänsterledare lämnar politiken

/
  • Slutar. Karin Nilsson har beslutat sig för att lämna alla politiska uppdrag efter att ha haft ett långt uppehåll av hälsoskäl. ”Jag vill fortsätta arbeta med samhällsfrågor men på annat sätt”, säger 34-åringen.

Vänsterns Karin Nilsson lämnar politiken. 34-åringens time out som oppositionsråd blev därmed ett definitivt avhopp.

Annons

– Jag måste sortera upp tillvaron och satsa på det viktigaste uppdraget, att vara mamma, säger hon.

Karin Nilsson har under hela 2000-talet varit en av de ledande profilerna inom lokalpolitiken i Sandviken.

Men den utsatta positionen som engagerad ledare för vänsteroppositionen med höga krav på sig själv, och samtidigt studerande småbarnsmamma, ledde till att hon förra året fick diagnosen utmattningssyndrom.

Många personröster

Inför valet tvingades Karin Nilsson avstå från att delta i arbetet. Ändå var hon en av de Sandvikenpolitiker som fick flest personröster.

I oktober ersattes den lokala vänsterledaren av två partikamrater som oppositionsråd. Detta sedan det visat sig omöjligt att sjukskriva sig som arvoderad förtroendevald.

Tanken var då att Karin Nilsson skulle komma tillbaka till politiken. Men så blir det inte.

Ännu sjukskriven

– Jag mår mycket bättre men är fortfarande heltidssjukskriven. Som politiker går det inte att vara borta hur länge som helst. Jag känner också att jag måste börja välja bort saker och det viktigaste uppdraget är naturligtvis att vara mamma.

Karin Nilsson tycker inte heller att politiken alltid är en sund miljö att jobba i.

– Det är en stressarena där man blir nedsablad om man har fel partibeteckning. Generositeten saknas. Jag vet inte hur många förslag jag fått neddunkade, men som sedan gått igenom när ”rätt” person föreslagit samma sak.

– Att få förtroende, få träffa alla fina människor och försöka förändra världen har varit fantastiskt. Men det är inte värt att riskera hälsan för att fortsätta.

När Karin Nilsson bestämde sig för att göra ett uppehåll i höstas införde Vänstern delat ledarskap på prov. Karin Gustavsson och Ann Östman har båda varit oppositionsråd med ett arvode som motsvarar 17,5 procents tjänst.

Permanent lösning

– Från årsskiftet har vi sett det som en permanent lösning, säger ordföranden Caroline Andersson.

Ingen risk att det blir två som varken syns eller hörs med ett delat ledarskap?

– Det kan ju bli en konsekvens men det är ingenting jag funderat över. Det finns både styrkor och svagheter med den här modellen. Styrkan är att de har varandra att bolla med och att de inte blir så utelämnade.

Mer läsning

Annons