Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna om fullmäktige: "Tråkigaste mötet i mitt liv"

Ungdomar vill ha mer inflytande i politiken, men de har svårt att hitta vägarna in i den lokala debatten. Nu vill fullmäktige kraftsamla för att hitta nya kontaktytor med Sandvikens yngre befolkning.

Annons

Nästan 11 000 av Sandvikens drygt 37 000 invånare är mellan 0-25 år. Under en temadebatt på måndagens kommunfullmäktige stod ungdomarna i fokus.

Till grund för samtalet låg den lokala undersökningen, LUPP, som besvarats av unga Sandvikenelever som gick i åttan och i tvåan på gymnasiet. Där svarar 40 procent av ungdomarna att de vill vara med och påverka kommunen, men få vet vart de ska vända sig eller tycker det är svårt att komma i kontakt med politiker.

– Vi i Folkpartiet har tidigare lagt en motion om ett ungdomsfullmäktige, jag tycker det är ett väldigt bra förslag som vi kanske borde ta upp igen, sade Helena Sjöberg (FP).

Kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson (C) lyfte en annan möjlighet.

– Jag är säker på att alla skolor har fungerande elevråd, men det kanske ska finnas ett övergripande råd också som kan få mer inflytande i politiken, sade han.

Frida Larsson (S), själv i undre 20-årsåldern hade andra idéer.

– Vi är många ungdomar som sitter här i fullmäktigesalen. Kanske ska vi starta en Facebookgrupp eller nåt så att vi kan hitta tider och se till att träffa andra ungdomar. Och det ska vara partiöverskridande tycker jag.

Många politiker var överens om att de måste möta ungdomar oftare. Antingen genom skolbesök, eller genom att bli flitigare på att bjuda in dem till fullmäktige.

Fem tjejer i åldern 15-25 år inledde debatten med ett antal frågor som handlade om bland annat trygghet och lust att stanna kvar i Sandviken. Om det är bra eller dåligt att få ungdomarna att stanna kvar i Sandviken hade politikerna delade meningar om och det var en av de frågor som diskuterades mest.

– Det här är ett av de tråkigaste möten jag varit på, det är inte ett bra sätt att introducera politik på, konstaterade 25-åriga Linn Niska efter nästan två timmar men senare medger hon ändå att hon fått ut något av kvällen.

– Det var intressant att höra vad varje person tyckte, säger hon.

Hon gav moderatpolitikern Hatim Abu Rweileh högst betyg.

– Jag tycker att Hatim sa det bäst. Det handlar om att bygga förtroende. Ni måste ta samtalet på ungdomars nivå och där vi är, säger Linn Niska.

En grupp med politiker och ungdomar ledd av kommunens ungdomsstrateg Linus Welander ska nu jobba fram en plan för hur Sandvikenungdomarnas inflytande kan stärkas.

– Vi har sagt länge att vi prioriterar barn- och ungdomsfrågor, men vi visar inte alltid det. Jag tycker att vi ska se kvällens debatt som ett avstamp, säger kommunfullmäktiges ordförande, Monica Jacobsson.

Mer läsning

Annons