Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdukat för att lösa takproblem

/
  • bra start. På 800 kvadratmeter av arenataket ligger en friktionsfri duk som ska få snön att rasa av på ett naturligt sätt. Som framgår av den här bilden har försöket hittills varit lyckat. Det återstår dock att se vad som händer när belastningen blir större.

Försöket med friktionsfri duk på en liten del av Göransson Arenas tak har klarat vinterns första test.
På försöksytan har snön hittills glidit ner som det var tänkt.

Annons

Trots takskottning för miljonbelopp har det under de senaste snörika vintrarna blivit omfattande skador och läckage på arenatakets sydvästra del. Farhågor har vid några tillfällen funnits för att taket skulle ge vika för snömassorna och rasa in.

Eftersom kommunen misstänkte konstruktionsfel anlitades tidigare i år en internationellt erkänd advokat med uppgift att förbereda en rättsprocess mot huvudentreprenören HMB. Men någon sådan har det ännu inte blivit.

– Vi har ingen tvist. Vi för en dialog med varandra i god anda, säger Ann-Katrin Sundelius, tillförordnad vd i Sandviken Specialfastigheter som äger arenafastigheten.

När Arbetarbladet vid upprepade tillfällen begärt ut korrespondensen mellan Specialfastigheter och HMB har dock det kommunägda bolaget valt att sekretessbelägga handlingarna. Detta med hänvisning till en paragraf i offentlighets- och sekretesslagen som handlar om att inte röja en uppgift som kan försämra en kommuns ställning i en rättstvist.

Låter motsägelsefullt?

– Vi vill inte äventyra dialogen med HMB genom att lämna ut någonting till tidningen. Vi har inte tagit ställning för att gå vidare in i en rättsprocess. Ambitionen är att vi inte heller ska göra det. Men det är ju alltid yttersta konsekvensen.

I samband med att kommunen anlitade advokat i takärendet nämndes en beräknad kostnad på cirka 30 miljoner kronor för en ombyggnad av taket.

– Jag vet inte var den siffran kommer ifrån. Ingen av oss som deltar i diskussionerna i dag känner igen den, säger Ann-Katrin Sundelius.

Den lågprisvariant som testas i vinter går ut på att lägga en friktionsfri duk ovanpå taket för att snön ska glida av på ett naturligt sätt. Som framgår av bilden här ovanför har försöket hittills varit lyckat.

Mer läsning

Annons