Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandlad äldreomsorgi borgerlig skuggbudget

Konkurrensutsätt en fjärdedel av äldreomsorgen. Gör gymnasieskolan smalare. Sluta subventionera Parkbadet eller sälj anläggningen.
Det är några av förslagen i de borgerliga partiernas skuggbudget.

Annons

Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna lade i går fram en egen budget där de i drygt 100 punkter talar om hur de vill styra Sandvikens kommun om de får chansen.

Till skillnad från majoritetspartierna Socialdemokraterna och Centerns förslag med nollresultat ger den borgerliga skuggbudgeten ett litet överskott, nämligen med 12 miljoner kronor.

– Majoriteten bränner av pengarna och tänker ta tillbaka det år 2011 och 2012. Men jag vet inte hur de ska hitta mer pengar då när skattebasen inte ökar, säger Riitta-Liisa Björk (M).

Den stora politiska skillnaden är att M, FP och KD vill öppna möjligheten för privata företag att driva äldreomsorg, sköta städjobb och stå för skolmaten på gymnasiet. När det gäller äldreomsorgen preciseras andelen som konkurrensutsättas via upphandling till minst 25 procent.

– Att släppa in företagsamheten i kommunen är en nyckel till framgång. Tjänsteföretag är något som vi saknar i den här regionen, säger Nils-Gunnar Kempe (FP).

Om gymnasieskolan säger de tre partierna att den ska innehålla färre men mer attraktiva program.

– Vi vill göra skolan samlare men vassare.

Parkbadet är de borgerliga partierna beredd att sälja om det inte anläggningen kan göra sig kvitt behovet av intern subvention.

Mer läsning

Annons