Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppretat surr vid myggdemonstrationen

/

"Ge oss mer BTI", står det på ett plakat vid myggdemonstrationen i Gysinge på torsdagen. Bit får i alla fall de demonstrerande eleverna från Österfärnebo skola av myggen när de ställer de ansvariga till svars.

Annons

När Mats Hindström från Länsstyrelsen kommer till värdshuset i Gysinge för att diskutera framtiden för myggprojektet, svärmar eleverna från Österfärnebo skola runt honom, minst lika uppretat surrande som myggorna de protesterar mot.

– Vi förstår att ni lider, svarar han när skolans elever och personal ställer honom till svars.

Flera elever har skrivit brev som de lämnar över, och de sjunger även en egen låt om myggan Agda: "Aaaagda heter jag. Jag sticker dagisbarnen på kinderna."

Gemensamt för alla som Arbetarbladet pratar med är frågan: Hur kan de sätta naturlivet framför mänskligt lidande?

Mats Hindström försöker förklara hur de tänker:

– Vi har inte tillräckliga kunskaper om vad BTI kan ha för effekter på naturen. Det kan låta kallt, men vi har flera ställningstaganden att göra.

Länsstyrelsen, tillsammans med landsting och regionförbund, är i Gysinge för att diskutera myggprojektets framtid med de ansvariga bakom detta. Hur ska finansieringen se ut i framtiden? Men demonstranterna utanför, som får vifta bort myggen med sina plakat, nöjer sig inte med pengar - de vill även bespruta reservat och nationalparker med BTI.

Eleverna, som Arvid Lundén och Jenny Lindmark, ger en dyster bild av hur deras sommar ser ut, när det är omöjligt att leka ute på kvällarna och där kliande bett och surr runt huvudet stressar både dem själva och djuren.

Natalie Grankvist kommer att drivas från sitt barndomshem av myggen. Hennes treårige lillebror Albin är svårt allergisk mot betten och sväller upp i hela kroppen:

– Mamma vill flytta redan nu men jag vill gå kvar i skolan här ett år till, säger Natalie som bor alldeles intill nationalparken.

Mer läsning

Annons