Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan bandyportfölj stödde trogna supportrar sina lag

/
  • MIDDAG. Kent Sundström, Kenneth Eriksson, Svante Eskilsson och Kerstin Sundström har ätit middag i restaurangen innan Saik-matchen på torsdagskvällen. ”Det är lite annorlunda att gå på bandy nu, man är ju van att stå i moonboots”, säger Kent.
  • MÖSSA. Esbjörn Brolund är från Uppsala men har rötter i Sandviken. Mössan med det speciella utseendet har han fått av ”en tant utanför Uppsala”, berättar han: ”Vi är ett litet gäng om kanske tio personer som bor i Uppsala men har rötter i Sandviken. Vi har sådana här mössor och går på matcherna tillsammans”, säger han.
  • SNOBBIGT. Åke Sjödin från Bollnäs är än så länge rätt ensam om att sitta i färgglad matchtröja på läktaren. ”Det känns som att det blir ett lite snobbigare stuk här i Sandviken. I Ljusdal var det allt från pumps till Graningekängor, alla kunde gå. Men rent sportsligt är det här ett lyft”, säger han.
  • LJUSDAL. Pär Englund har kommit från Ljusdal, som tidigare år har stått värd för World Cup, för att ta del av turneringen. ”Jag blev lite besviken när jag tittade in här, jag trodde att det skulle vara mera folk”, säger han.

En älskad tradition och folkfest – i ny kostym. I går kväll var det dags för World Cup i bandy att ha premiär i Göransson Arena. Men intresset var, åtminstone tidigt under kvällen, blygsamt.

– Det är mindre folk än jag hade trott, tycker Pär Englund, tillrest Ljusdalsbo.

Annons

Medan de fyra nationalsångerna (svenska, finska, norska och ryska) ljuder över bandyplanen är det fortfarande gott om lediga stolar i Göransson Arena. Folkfesten har inte hunnit komma igång ännu.

Missar ogärna en match

Vid ett bord i restaurangen sitter Sandvikenborna Kent Sundström, Kenneth Eriksson, Svante Eskilsson och Kerstin Sundström. De har kommit hit i god tid för att hinna äta middag innan Saik:s första match. De är trogna supporters och missar ogärna en hemmamatch.

– Det låter annorlunda när man applåderar nu när man inte måste ha handskar, skrattar Kenneth.

Bland de tillresta bandysupportrarna finns Pär Englund, i grön-gul Ljusdal-halsduk. Han tror sig vara rätt ensam Ljusdalsbo i arenan i kväll, med tanke på att laget inte är med i turneringen.

– Men man måste ju kolla hur ni sköter er här, säger han med ett leende.

– Det känns lite avslaget än så länge, jag trodde det skulle vara helt packat till invigningen. Det brukar det vara i Ljusdal. Men det kanske tar sig.

Trots Bollnässupportrarnas bojkott av turneringen skymtar också en Bollnäs Gif-tröja på läktaren. Den tillhör Åke Sjödin från Bollnäs, som har blandade känslor inför att se bandy inomhus.

Måste anpassa sig

– Det blir en ny era nu, precis som ishockeyn en gång gjorde. De var ju också i utomhusrinkar förut. Det är nog bara att anpassa sig, vi hoppas vi kan få en arena i Bollnäs också.

Saknar du portföljen?

– Ja, det är ju kultur. Men det är ändå sporten som går före, och vill man absolut dricka kan man ju göra det här också.

Mer läsning

Annons