Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredningen om treårings död återupptas

/
  • Förundersökningen om dödsolyckan på förskolan i Järbo ska tas upp på nytt, har Åklagarmyndigheten bestämt.

Åklagarkammaren i Gävle får bakläxa. Förundersökningen om eventuellt brott då en treåring omkom på en förskola i Järbo ska tas upp på nytt.

– Det är bra. Jag vill att de går igenom det här en gång till, säger Mattias Eriksson, pappa till treårige Martin som förolyckades i mars i fjol.

Annons

Olyckan inträffade när Martin klättrade i ett träd på förskolans gård. Han fastnade med hjälmen i en gren och stryptes av remmen.

Åklagaren Micael Dahlberg lade ned förundersökningen om vållande till annans död. Han menade att det inte längre fanns anledning att misstänka brott som kunde leda till åtal.

Martins pappa begärde överprövning.

Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg granskade ärendet och beslutade i slutet av förra veckan att polisutredningen ska återupptas.

"Jag finner att det föreliggande beslutsunderlaget är otillräckligt", skriver chefsåklagaren Magnus Bolin i beslutet.

Han menar att det finns anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har begåtts och att det krävs en djupare utredning.

– Jag delar uppfattningen. Det behöver inte utmynna i ett åtal. Men åklagaren behöver ett bättre beslutsunderlag innan man fattar beslut, säger advokaten Thomas Öberg, juridiskt ombud åt Mattias Eriksson.

Frågan är, menar Öberg, hur långt förskolans tillsynsansvar sträcker sig.

– När man lämnar ett barn i förskolans omvårdnad, hur långt sträcker sig deras ansvar för att passa det lilla barnet. Frågan är om det föreligger oaktsamhet eller vårdslöshet, säger Thomas Öberg.

Chefsåklagaren Patrik Säflund vid åklagarkammaren i Gävle ska under de närmaste dagarna besluta vilken åklagare som ska leda den fortsatta förundersökningen.

– De gör delvis en annan bedömning än vad vi gjorde, säger han om åklagarmyndighetens beslut.

När olyckan inträffade hade förskolläraren som var ute med barnen gått och hämtat posten. När hon kom tillbaka hängde treåringen i trädet.

– Jag vill att någon ska ta ansvaret. De lämnade honom utan tillsyn. Jag tycker inte att det kan vara tillåtet, säger Mattias Eriksson.

Mer läsning

Annons