Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utryckningspoliser tillbaka till Sandviken?

/
  • Chef för mycket.Från 15 januari är det närpolischefen i Gävle, Glenn Hillman, som blir chef för den stora utryckningsstyrkan, han blir då också chef för två tredjedelar av utredarna plus de nuvarande närpoliserna som bland annat har hand om ungdomsbrottsligheten.

Utryckningspoliserna kan vara på väg tillbaka till Sandviken.


Det är vad närpolischef Rolf Sundqvist hoppas på nu när de stora enheterna för utredning och utryckning upphör för att ingå i lokala närpolisområden.

Annons

För tre år sedan, när poliserna i yttre tjänst flyttades från Sandviken till Gävle, var protesterna massiva.

Som Arbetarbladet berättade tidigare i höstas genomför polisen i Gävleborg en förändring på försök med start 15 januari. I korthet innebär det att mer samlas under närpolisområdena Gävle och Sandviken. Krimstyrkan med utredande poliser i hela Gästrikland upphör som egen enhet och hamnar under närpolisen i Gävle och i Sandviken. Utryckningsstyrkan läggs också i malpåse under försöksperioden fram till nästa höst och blir även den en del av närpolisen

I stället för att organisera sig i stora enheter för hela Gästrikland blir det nu en geografisk uppdelning på Gävle och Sandviken, något som Sandvikens närpolischef Rolf Sundqvist välkomnar och hoppas på ska utvecklas ytterligare. Hans förhoppning är att inte enbart ett antal kriminalpoliser kommer till honom.

– Det pågår diskussioner om att även en del av utryckningsstyrkan ska utgå från Sandviken. Vi hoppas att det blir så. Det skulle vara mycket bra om vi hade mellan åtta och tio poliser i yttre tjänst, säger han.

För tre år sedan flyttades Sandvikens egna 15 utryckningspoliser in till Gävle. Protesterna var högljudda både från drabbade poliser och lokala politiker som såg hur en viktig funktion försvann från Sandviken.

I dagsläget utgår alla bilar från Gävle och vanligtvis avsätts en patrull för uppdrag i Sandviken om det inte är akuta utryckningar.

– Att ha utryckningen stationerad här har många fördelar. Att lära känna områden och människor ger snabbare resultat, menar Rolf Sundqvist.

15 januari blir han chef över både de egna närpoliserna och

kriminalpoliserna och har ett 25-tal anställda att använda på bästa sätt för brottsbekämpning och utredning i Sandviken och Hofors.

– De stora enheterna som varit är alldeles för tröga, tycker han.

Från 15 januari är det närpolischefen i Gävle, Glenn Hillman, som blir chef för den stora utryckningsstyrkan, han blir då också chef för två tredjedelar av utredarna plus de nuvarande närpoliserna som bland annat har hand om ungdomsbrottsligheten.

– Med den här fördelningen kan närpolischeferna i både Sandviken och Gävle förfoga över de resurser de behöver för att fullfölja sina uppdrag. Det blir rakare beslutsvägar, säger Tony Härdin, avdelningschef inom polisen i Gävleborg.

 

Mer läsning

Annons