Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaccinet nära ta slut i Sandviken

/

I onsdags var veckans samtliga doser till riskgrupperna i Sandviken slut.

Men samordnaren Eivor Fasth lyckades ragga ihop tillräckligt med vaccin för att även torsdagens besökare, Storviksborna, skulle få sin spruta mot svininfluensan.

Annons

I måndags fanns 1 500 vaccindoser att tillgå. Det stod redan då klart att dessa inte skulle räcka veckan ut. Den utlovade påfyllningen som skulle ha kommit i tisdags blev försenad och framför allt patienterna från Storvik, som var inbjudna till vaccination på torsdagen, riskerade att bli utan.

På onsdagen tömdes som väntat det sista i lagret.

– Vi hade ett otroligt tryck då. Det var köer ända upp i trappan, berättar Eivor Fasth.

När kvällen var till ända hade 636 patienter avverkats. Nio sköterskor gav mellan 30 och 50 sprutor vardera.

Fick omfördela doser

Inför torsdagen återstod sedan att försöka flytta vaccin från andra vårdenheter så att boende i Storvik inte skulle åka till Sandvikens sjukhus förgäves. Eivor Fasth ringde runt och ordnade 180 doser från Ockelbo hälsocentral och 80 från mödravården.

Mot eftermiddagen skickades en vaktmästare till sjukhuset i Gävle för att hämta ytterligare 60 doser.

Eivor Fasth bedömde i går att inga patienter kommer att drabbas av omfördelningarna eftersom en ny sändning med 2 000 doser väntas i dag, fredag.

Drabbad av allergisk reaktion

Av de personer som hittills vaccinerats i Sandviken har en drabbats av en allergisk reaktion. Patienten fick medicin, läkare tillkallades och allt slutade lyckligt.

Sannolikheten att drabbas av biverkningar är något högre för vaccinet mot svininfluensa jämfört med säsongsinfluensa.

Från Skåne, där 70 000 vaccindoser getts, har ett 30-tal biverkningsrapporter kommit. I de flesta fall handlar det om ont i armen eller feber.

Efter att riskgrupperna är färdigvaccinerade i nästa vecka är det barn i åldern 3–5 år. Därefter följer skolbarn samt vuxna i stigande ålder.

Mer läsning

Annons