Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valborundan lockade ut 150 veteranknuttar

/
  • Skoj på hoj. Valborundan går över många lagom kurviga hojvägar. En del av cyklarna går inte snabbare än 60 kilometer i timmen.Foto: Jenny Lundberg
  • 59-åring. Detta är Holger Söder, Hedesunda, och hans Jawa, byggd 1950. Han köpte den för ett par tusen men har jobbat i tio år för att få den i sitt nuvarande skick.
  • Gammal vespa. Över hundra veteranmotorcyklar togs ut på Gästrikevägarna i går för den traditionsenliga Valborundan. Tommy Jansson från Tavlan i Valbo är stolt över sin Vespa som han ägt i drygt ett år. ”Det här är italienska former, grymt snyggt. Och får man bara igång den så går den bra” , sade han.Varierade. Många märken, årtionden och stilar fanns bland hojarna som deltog i Valborundan på Kristihimmelfärdsdagen.

Holger Söder från Hedesunda köpte sin tjeckiska hoj Jawa från 1950 för 2 000 men har lagt närmare 10 000 på att få den i fint skick. I går träffades omkring 150 entusiaster på veteranmotorcyklar för Valborundan, som ordnades för 28:e gången.

Annons

En efter en dundrar eller smattrar motorcyklarna fram längs vägen. Första stoppet, med fika och poängfrågor, sker i Årsunda. Vägen hit från Valbo är perfekt kurvig för hojåkning. Men en del av de här motorcyklarna bjuder på spänning även utan kurvor. Ska de över huvud taget starta?

– Det här är ett fruktansvärt tröskverk, den ramlar och går. Men fort går det inte, med sidovagn blir det mellan 60 och 70 kilometer i timmen, berättar Björn Weissmann om sin mossgröna HD som hans far köpte ny 1939 och som han själv kört i 30 år.

Björn Weissman är ordförande för Motorcykelhistoriska klubben i hela Sverige och berättar att Valborundan, som arrangeras av Gävleklubben, är ett av de populäraste arrangemangen i Sverige. En upptakt för säsongen liksom.

Här finns vespor, scootrar, en och annan Husqvarna, Crescent, Indian och Norton. Den äldsta är från 1925.

Turen beräknades pågå till tretiden, med stopp i bland annat Storvik, Järbo och Högbo.

Mer läsning

Annons