Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern mot resten när skattepengarna fördelas

Det är vänstern mot resten när Sandvikens skattepengar ska fördelas inför 2009.
När kommunstyrelsen beslutade om budgetramar visade det sig att sju av åtta partier står väldigt nära varandra inför höstens avgörande beslut.

Annons

Vänsterpartiets förslag innebär att Sandvikenborna får betala ungefär en hundralapp mer i skatt per månad och att vinstmålet skruvas ned med 7 miljoner samtidigt som kommunledningen får minskat anslag.

På det sättet frigörs drygt 50 miljoner kronor till i första hand förskola, skola, äldreomsorg och handikappomsorg.

– Vi går mot hårda tider och vi ser med stor oro på de besparingar som väntar, säger oppositionsrådet Karin Nilsson, v.

Men när kommunstyrelsen behandlade budgetramarna visade det sig att vänstern inte får något stöd för sin politik. Övriga sju partier är överens om att avstå från skattesänkning och om att ha ett resultatmål på minst 15 miljoner kronor. I grova drag verkar partierna också vara överens om hur pengarna ska fördelas.

Lokalpartiet ny ordning ifrågasatte varför kultur och fritid och tillväxt skulle få utökade budgetramar med 5 respektive 4 miljoner jämfört med i år.

– Jag skulle kunna tänka mig att vara något snålare mot de icke lagbundna verksamheterna för att kunna höja det finansiella målet, sade oppositionsrådet Aage Hansen, no.

– Kultur och fritid har varit satta på undantag länge. Pengarna går till idrottsföreningar med fasta arenor. Övriga har kommit på skam. Nu är det dags att göra någonting åt det, svarade kommunalrådet Monica Jacobsson, s.

Hon informerade också om att det visst finns lagbunden verksamhet inom tillväxtförvaltningen i form av färdtjänst och skolresor.

Miljöpartiet ville spara pengar genom att slå ihop politiska nämnder och förvaltningar. Men att döma av debatten i kommunstyrelsen har partiet inget stöd att hämta för den linjen.

Moderaterna, folkpartiet och kd lägger sina förslag senare.

Några stora förändringar jämfört med socialdemokraterna och centerns majoritetsalternativ flaggade dock inte de borgerliga för i debatten i kommunstyrelsen.

Mer läsning

Annons