Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern vill ta plats inom Svenska kyrkan

/
  • TOG SISTA CHANSEN. Oppositionsrådet Karin Nilsson blev i allra sista stund medlem i Svenska kyrkan för att kunna rösta på sina partikamrater som nu gör en historisk entré inom det kyrkopolitiska arbetet i Sandvikens församling. Den som blev medlem efter klockan 17 i går får inte vara med och rösta i september.
  • VÄNSTERN IN I KYRKAN. Vänsterns listetta, skolbibliotekarien Helena Näslund, kliver in på pastorsexpeditionen med Vänsterns första kyrkovalsedlar någonsin i Sandviken paketerade i röda snören.

Vänsterpartiet gör en historisk entré i det kyrkliga livet i Sandviken i samband med kyrkovalet i september.

Strax innan tiden i går gick ut för nya medlemmar som vill vara med och rösta, skrev också oppositionsrådet Karin Nilsson in sig i Svenska kyrkan.

– Ett jättebra forum för att arbeta med demokrati, främlingsfientlighet och kultur, sade hon.

Annons

Vänsterpartiet har tidigare konsekvent hållt sig ifrån kyrkopolitiken inom församlingarna i Sandviken. Men inför valet 20 september har partiet tänkt om och klivit in med en tio personer stark lista i Sandvikens församling.

– Jag trodde jag skulle bli betraktad som galen när jag lade förslaget. Men tvärtom blev det en väldig entusiasm. I dag törs man erkänna att man har en tro även om man är vänsterpartist. Och varför inte. För mig var Jesus vänster. Han stod på de svagas sida och strävade efter rättvisa, säger listettan Helena Näslund.

– Problemet när vi skulle sätta ihop listan vara bara att det då visade sig att alla inte var döpta, vilket man måste vara som kandidat, berättar hon.

När diskussionerna om ett kyrkligt engagemang började föras inom Vänsterpartiet handlade det mycket om att bli en motvikt till Sverigedemokraterna. Men när tiden för att anmäla kandidater gick ut, hade SD inte fått ihop några namn.

Det blir nu Socialdemokraterna, Folkpartiet, Vänstern och en borgerlig samlingslista som ställer upp i församlingsvalet.

– Vi vill vara med och lyfta kyrkan. Trots att det bara är en liten klick som i dag aktivt kommer i kontakt med kyrkan görs det i det tysta ett otroligt viktigt och bra arbete inom församlingen, säger Helena Näslund.

Saker som hon själv brinner för att ta itu med om Vänstern kommer in församlingens beslutande organ är att jobba mot segregation i bostadsområden där det finns sådana tendenser, samarbete över religionsgränser, solidaritet, rättvisa och ännu mer kultur i kyrkan.

Karin Nilsson, Vänsterns ledare i Sandviken, var den sista som i går skrev in sig som medlem på församlingskontoret innan tiden gick ut för nya medlemmar som ville bli röstberättigade till kyrkovalet.

– Jag har ingen egen gudstro. Däremot tror jag att det går att göra mycket bra saker för andra människor inom ramen för församlingsarbetet, sade hon.

Mer läsning

Annons