Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartister kräver gratis kulturskola

Avskaffa avgifterna inom kulturskolan. Det föreslår Vänsterpartisterna Jennie Axelsson och Ann Östman i en motion till kommunfullmäktige.

Annons

Enligt de båda Vänsterpolitikerna är deltagande i kommunala kulturskolan numera en pengafråga med terminsavgifter som kan uppgå till mer än tusen kronor beroende på vilka ämnen och instrument eleverna väljer.

”Barn och ungdomar som lever i en ekonomiskt utsatt situation hindras i dag från att ta del av vad kulturskolan kan erbjuda i form av sång, musik, teater och bildskapande på grund av de avgifter som tas ut för att delta i undervisningen”, skriver de i motionen.

I ett större perspektiv handlar det, enligt Jennie Axelsson och Ann Östman, om att ge barn och ungdomar lika stora möjligheter att utveckla sin egen kreativitet oavsett storleken på föräldrarnas plånböcker.

Som det goda exemplet framhåller Vänsterpartisterna Luleå kulturskola, årets kulturskola i Sverige. Där är undervisningen redan helt avgiftsfri. Detta, enligt kommunens avsiktsförklaring, som en långsiktigt säkerställande av att verksamheten ska bidra till attraktionskraft och tillväxt i Luleå.

Jennie Axelsson och Ann Östman vill att även Sandviken ska avskaffa avgifterna inom kulturskolan från och med nästa läsår.

Mer läsning

Annons