Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdelever lagade julmat med äldre

/
  • VÄNTAR. Bengt Ståhl och Lennart Nilsson är färdiga med sina bidrag till julbordet och väntar på att maten ska serveras.
  • STEKARE. Stig Forsell stekte köttbullar och prinskorv när Johanna From och hennes kompisar från gymnasiets omvårdnadsprogram i går anordnade matlagningsdag ihop med pensionärer på Ängsbacken som projektarbete.

Med allt tajtare bemanning inom äldreomsorgen är det sällan personalen hinner göra saker som tar tid tillsammans med åldringarna.

– Många tappar viktiga funktioner bara för att de inte får chansen att göra det som de fortfarande klarar av, säger gymnasieeleven Johanna From.

Tillsammans med kompisarna Malin Sundberg och Karin Eriksson lagade hon i går julmat med pensionärer på Ängsbacken för att visa hur det borde vara.

Annons

Stig Forsell, 81 år, stekte prinskorvar medan Sigge Påhlman, 74, med vana rörelser rullade köttbullar. Vid ett bord intill köket satt de övriga som var inbjudna till julbordet och hade hjärngympa i form av frågesport.

– Det är helt otroligt. De kan ju allt, sade Malin Sundberg imponerat.

Malin, Karin och Johanna går alla tre sista året på omvårdnadsprogrammet och planerar att arbeta med vård av äldre människor när de går ut skolan i vår.

Som sommarvikarier på olika äldreboenden i Sandviken och som inhoppande timvikarier har de tre gymnasieeleverna redan hunnit skaffat sig erfarenheter av hur det är att arbeta ute på fältet.

Tiden saknas

Det som de reagerat mest över är att personalen har så tuffa tidsscheman att det sällan finns tid att göra det lilla extra som betyder så mycket för de äldre.

– De tappar funktioner alldeles i onödan bara för att de inte får chansen att göra saker som de fortfarande klarar av. Små enkla saker som att gå en promenad, laga mat tillsammans eller ha en frågesport betyder jättemycket och gör stor skillnad. Men tiden för det finns tyvärr inte, är omvårdnadselevernas gemensamma erfarenhet.

Får inte hjälpa till

– Maten kommer färdig i bunkar och läggs upp på tallrikarna. Pensionärerna får inte vara med och hjälpa till även om de vill. När de drar in så mycket på personalen finns det ingen tid för det. Då måste allt gå fort, säger Karin Eriksson.

När det var dags att göra projektarbete tog Malin, Karin och Johanna chansen att visa hur de skulle vilja ha det genom att anordna en mycket uppskattad matlagningsdag ihop med boende på Ängsbacken.

Vill redovisa för politikerna

– Vi hoppas få chansen att redovisa vårt arbete för de politiker som bestämmer över äldreomsorgen i Sandviken för att få en reaktion. Det är alldeles för tyst om nedskärningarna inom äldreomsorgen. Händer det något på en förskola blir det våldsamma reaktioner. Men när det är de äldre som drabbas får det bara passera, säger Johanna From.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons