Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför lämnar du forskningen för församlingsarbete?


Hans Andreasson, ny föreståndare för Kanalkyrkan i Sandviken som tidigare varit docent och forskat

i väckelserörelsens spiritualitet och identitet.

Annons

– Det är både av familjestjäl och att jag vill komma tillbaka till rörelsen igen. Men jag kommer inte att släppa forskningen helt, jag står kvar som docent i Åbo.

– Det har mycket med att göra vilken typ av tjänst det var. Kanalkyrkan känns intressant därför att den här församlingen genomgår en spännande process - att förnya en gammal folkrörelse inifrån. De jobbar med att göra kyrkan tillgänglig för breda grupper i samhället. Och sedan finns det oerhört engagerade människor här.

– Ja, första halvåret kommer jag att pendla, men sedan är tanken att mina tre barn, min fru och jag ska flytta hit. Jag vill gärna hitta ett hus här.

– Jag forskade i praktisk teologi och doktorerade 2002 i ämnet Svenska Missionsförbundet. Sedan har jag varit docent i Åbo och forskat i svenska väckelserörelsen. Jag har också åkt runt som föreläsare och skrivit flera böcker.

– Jag har tittat på vad som formade det svenska samhället. Jag har försökt att förstå religionens plats för människor och samhället. I en ort som Sandviken till exempel är jag inte förvånad över att det finns många olika kyrkor. Bruksorter är en växtplats för väckelserörelser, ja egentligen för all sorts folkrörelser.

Mer läsning

Annons