Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vargen" var en hund

/
  • Hunden Amigo rymde och när en flicka mötte honom trodde hon att det var en varg.

"Vargen" var en hund.

– Vi är tämligen säkra på att det var den här hunden som flickan såg, säger Daniel Hansson, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg.

Annons

Det var vid 17-tiden i måndags kväll som den tioåriga flickan ska ha sett en varg komma gående mellan två hus i centrala Järbo.

Vid samma tid hade en stor hund – en korsning mellan jämthund och sibirisk lajka – rymt från en villa några kvarter därifrån.

– Det är osannlikt att en hund och en varg skulle ha rört sig i samma område vid samma tidpunkt, säger Daniel Hansson.

Tillsammans med Göran Wesslén, länsstyrelsens naturbevakare, åkte han på onsdagen till Järbo för att titta på hunden och prata med flickans familj.

Efter måndagens händelse hade flickans pappa lämnat in ansökan om skyddsjakt.

"Rädslan min dotter känner gör att hon inte vågar vare sig gå till skolan själv eller ut och leka", skrev han till länsstyrelsen.

– Vi blev mycket bekymrade över rapporten om vargen i Järbo, säger Daniel Hansson och konstaterar att det förekommer att vargar råkar komma in i tätbebyggda området men ytterst ovanligt och inget naturligt beteende att de befinner sig där under en längre tid.

Daniel Hansson och Göran Wesslén betonar att det är endast i det här fallet som man med stor säkerhet kan konstaterar att "vargen" var en hund.

På senare tid har flera observationer gjorts i närheten av Järbo, bland annat vid Kungsberg och närmare Jäderfors. Avföringsprover har skickats på analys för att ge besked om det var varg och i vilket revir de hör hemma.

Mer läsning

Annons