Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnad för övergrepp mot vårdtagare

En anställd inom äldreomsorgen har fått en skriftlig varning. Enligt arbetsgivaren har kvinnan utsatt en vårdtagare för både fysiskt och psykiskt övergrepp. Den anställda själv anger stress som förklaring till att hon agerade som hon gjorde.

Annons

Tillsammans med en erfaren vikarie skulle den nu varnade kvinnan göra en kvällsinsats hemma hos en dement vårdtagare på ett äldreboende i Sandviken. Den åldriga kvinnan var vid tillfället mycket orolig.

För att tysta vårdtagaren satte den vårdanställda sin hand för kvinnans mun och sade åt henne att vara tyst.

Händelsen anmäldes enligt lex Sarah av vikarien som var med i lägenheten vid tillfället.

Efter utredning har nu arbetsgivaren beslutat ge den kvinnan en varning.

Enligt socialchefen Karin Jonsson, som undertecknat beslutet, har hon brutit mot sitt anställningsavtal genom att utsätta en vårdtagare för både fysiskt och psykiskt övergrepp i form av skrämsel och kränkning.

Upprepas beteendet riskerar kvinnan att bli uppsagd från sitt jobb.

Själv var den varnade anställda ångerfull efter incidenten och hade inga bortförklaringar. Hon har i utredningen sagt det inte var något personligt mot pensionären som låg bakom henne agerande, utan en känsla av att vara stressad.

Arbetsgivarens utredning visar att det inte fanns några brister i rutinerna på arbetsplatsen. Den anställda var väl insatt i rutinerna och borde ha bett någon arbetskamrat att ta över när hon kände att hon själv inte behärskade situationen med den oroliga dementa kvinnan.

Mer läsning

Annons