Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för guldförsäljare

De står efter vägarna och viftar med armarna för att få bilisterna att stanna. Sedan vill de sälja stora klackringar i ”äkta guld” för en hundralapp.
– Stanna inte, det är bara lurendrejeri, varnar en Sandvikenbo som stannade därför att han trodde någon var i nöd.

Annons

Det strömmar in samtal till både Arbetarbladet och polisen från bilister som råkat ut för guldförsäljare längs vägarna.

Både i helgen och under gårdagen har två bilar setts på flera olika platser runt Gävle, Sandviken och Hofors, företrädesvis efter riks 80. Bilarna står efter vägen och en eller flera män viftar med armarna åt bilisterna för att få dem att stanna. De som stannat bilen gör det eftersom det ser ut som om männen behöver hjälp, men i själva verket vill de sälja smycken.

– Till mig sade de att de behövde pengar till bensin och ville sälja en stor klackring i äkta guld för 100 kronor. Det förstår vem som helst att det bara är lurendrejeri. En så stor ring skulle säkert kosta minst 5 000 kronor, säger en av de som hört av sig till tidningen.

Han, liksom flera andra, köpte aldrig något. Nu vill de varna andra för att stanna. Och framför allt att absolut inte köpa något.

För polisens del är det inte mycket de kan göra. De här försäljarna flyttar på sig hela tiden och det är inte högprioriterat att åka ut och leta efter dem.

– Det är svårt att råda bilisterna. De måste göra en egen bedömning från fall till fall om någon står och viftar efter vägen. Däremot kan man ju bli misstänksam om guldet är väldigt billigt. Men om bilisterna köper är det deras eget problem, säger vakthavande Nina Nodlinder-Åberg.

Mer läsning

Annons