Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varsågod, ta en bro

/
  • VEM VILL HA BROARNA? Länsstyrelsen vill bevara broarna över Dalälven i Gysinge. Och Fortifikationsverket kan tänka sig att rusta upp dem. Men efter det måste någon ta över ägandet.

Länsstyrelsen Gävleborg vill inte att de gamla järnvägsbroarna ska rivas.

– Som gång- och cykelleder kan de få stor betydelse för friluftslivet, turismen och fisket, säger antikvarien Anders Holmstedt.

Men frågan är vem som vill äga dem.

Annons

Fortifikationsverket har meddelat Sandvikens, Gävle och Heby kommun att man tänker söka ett frivilligt rivningslov för broarna. Men innan dess vill man ha en bedömning av broarnas värden ur friluftslivs-, kultur- och naturmiljösynpunkt.

Bör bevaras, enligt studie

En förstudie gjord av Länsstyrelsen Gävleborg och Gävle kommun visade att de fyra broarna är så värdefulla att de bör bevaras och dessutom en nationell angelägenhet. Ingen kommun bör själv ta ansvar för dem, menar man. Det har Arbetarbladet tidigare berättat.

Därför har landshövding Barbro Holmberg tillsammans med kommundirektören i Gävle, Göran Arnell, skrivit till Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet för att få dem att ta tag i frågan.

Naturvårdsverket äger mark

– Det vi gör nu är att invänta deras svar. Men till exempel Naturvårdsverket borde ha ett kolossalt stort intresse av broarna eftersom det är de som äger marken runt omkring, säger Anders Holmstedt, antikvarie på länsstyrelsen.

Priset är noll kronor

Priset för broarna i första skedet är noll kronor.

Fortifikationsverket är villigt att betala de cirka 2 miljoner kronor som krävs för att göra i ordning broarna – de är i dag i ganska bra skick med en del murkna plankor och ytlig rost, men inga allvarligare skador på de grova konstruktionerna.

Men det är under förutsättning att någon vill ta på sig ägaransvaret i framtiden.

– Rustas broarna klarar de sig i många, många år till. Det är i ett senare skede som underhållet kommer att kosta pengar för nya ägaren, säger Anders Holmstedt.

Fiskebås i räckena

Själv ser han att broarna har samhällsnytta och kan användas på nytt sätt.

– Man kan göra gång- och cykelstråk, ridvägar och området skulle bli tillgängligt även för handikappade. Men utan broarna ingen förbindelse över Dalälven, säger Anders Holmstedt på Länsstyrelsen Gävleborg.

– Man kan även göra bås i räcket att fiska ifrån. Det finns mycket att hitta på.

Mer läsning

Annons