Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varslade kommunanställda får behålla jobben

Ett 20-tal uppsagda inom äldreomsorgen kan räkna med att bli återanställda innan de ens hinner sluta.

– Vi missbedömde behovet av vikarier, medger äldreomsorgschefen Karin Jonsson.

Annons

På lärarsidan ser det ut som att antalet uppsägningar mer än halveras innan förhandlingarna avslutas i nästa vecka.

Sandvikens kommun varslade i våras 160 fast anställda inom äldreomsorgen och kunskapsförvaltningen om uppsägning. Men fullt så dramatisk blir inte effekten, visar det sig nu.

Inom äldreomsorgen planerar man redan för att återta ett 20-tal uppsägningar och erbjuda de berörda personerna fasta jobb utan fasta placeringar.

– De får vara beredda att flytta mellan olika ställen där det för tillfället finns behov av personal, säger Karin Jonsson.

Hon medger att arbetsgivaren underskattade behovet av långtidsvikarier när varslet lades i våras. Genom att behålla fler fast anställda kan nu äldreomsorgen minska behovet av vikarier.

– Det är en bättre personalpolitik. Men det blir samma bemanning och samma besparing som vi tidigare lagt fast.

Inom fackorganisationen Kommunal är man glad att fler medlemmar får behålla jobbet.

– Egentligen är det ganska logiskt. Inom en kommun är det inte arbetsuppgifterna som försvinner, det är pengarna som inte räcker till. Eftersom vi vet att det alltid är ett visst antal personer borta från jobbet gäller det att hitta en optimal bemanning, säger ordföranden Leif Johansson.

Även inom skolan och förskolan blir det betydligt färre uppsägningar än aviserat. Som Arbetarbladet tidigare berättat har närmare 50 personer anmält intresse av att sluta frivilligt med avgångsvederlag eller särskilda pensionsavtal. Senast på fredag ska de lämna definitivt besked. Därefter avslutas förhandlingarna.

Framför allt på lärare- och förskollärarsidan ser det ut som att många yngre anställda som riskerat uppsägning nu kan räddas kvar.

– Vi är mycket nöjda med de resultat vi hittills uppnått. Men först i nästa vecka vet vi exakt hur utfallet blir, säger Margith Lind, Lärarförbundets ordförande.

På Kommunal räknar man med att antalet uppsagda elevassistenter och barnskötare minskar med ungefär en tredjedel efter de frivilliga lösningarna.

– Reglerna är lika för alla. Men förutsättningarna blir ändå olika eftersom ersättningen utgår från den lön man har i dag. Därför blir det kanske procentuellt fler lärare än Kommunalmedlemmar som slipper bli uppsagda, säger Leif Johansson.

Mer läsning

Annons