Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart ska jag ta vägen?

/
  • OROLIG. Rolf Forsberg, 73, har artros i ena knät och tränar hos Balkefors i Sandviken sedan sju år tillbaka. Utan sjukgymnastik blir han stel och öm i kroppen. I och med hälsovalet gäller inte landstingets avtal med de privata sjukgymnasterna längre. Nu vet Rolf Forsberg inte vart han ska ta vägen efter nyår.

Efter årsskiftet upphör landstingets avtal med privata sjukgymnaster. I stället ska hälsocentralerna sköta all sjukgymnastik. Av den anledningen stänger Balkefors i Sandviken.

Nu oroar sig många patienter för att landstinget saknar resurser för nödvändig rehabilitering. En av dem är Rolf Forsberg, 73.

– Vart ska jag ta vägen? Kommer jag ens få någon hjälp, undrar han.

Annons

Som Arbetarbladet berättat införs hälsoval i Gävleborg i januari. Det innebär att privata hälsocentraler kan starta i länet och att patienterna fritt kan välja vilken hälsocentral de vill gå till.

Men samtidigt försvinner många av de privata sjukgymnastmottagningarna. Deras avtal löper ut vid årsskiftet och nu vet patienterna inte vart de ska ta vägen.

Rolf Forsberg, 73, tränar hos Balkefors sedan sju år för artros i ena knät. Först som rehabilitering och nu egen träning där sjukgymnasterna gör upp ett särskilt program för honom. I våras opererade han höftleden och fick en ny remiss på sjukgymnastik.

Han berättar att flera som han stött på är förtvivlade över situationen. Själv är han också orolig.

– Det handlar om min och andras livskvalitet. Det är vi som kommer i kläm av det här beslutet, säger han.

Det är den hälsocentral man väljer att tillhöra som ska sköta om ens sjukgymnastik. Men Rolf Forsberg tror inte att han där kommer att få den rehabilitering han behöver för att stärka sitt knä och sin höft.

– De maskiner som jag behöver för att träna kanske inte finns där. Och på ett vanligt gym finns inga sjukgymnaster som kan kontrollera så att man gör rätt, säger han.

Stel utan träning

Han berättar att utan sjukgymnastik i någon månad så blir han öm och stel i kroppen.

– Får jag inte fortsätta träna vet jag inte hur jag ska klara mig, säger han.

I och med att de privata vårdavtalen går ut försvinner en tredjedel av sjukgymnasterna. Landstinget har inte anställt några nya, vilket betyder att en mindre styrka ska klara av lika många behandlingar som tidigare, cirka 20 000 om året.

Bara hos Balkefors hälsocenter har det utförts ungefär 6 000 behandlingar om året. Nu läggs företaget, som startades i Sandviken 1979, ner vid årsskiftet, när man inte längre får några patienter från landstinget.

– Vi blir tvingade att slå igen av hälsovalet. Och vi är inte ensamma, säger ägaren Torsten Balkefors.

Han har sagt upp all personal, fyra sjukgymnaster och receptionist, och även hyresavtalet på lokalen.

– Vi är 17 privata sjukgymnaster, naprapater och kiropraktorer i länet som drabbas. Men störst katastrof är det för alla behövande vårdtagare. De blir mest lidande, säger han.

Mer läsning

Annons