Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vegetariskt för hela slanten på Hedängskolan

/
  • Marita Westerlund, enhetschef på servicekontoret, inspekterar dagens vegetariska lunch.
  • Lina Bäck, 15, Maja Osell, 15 och Mathilda Gustafsson, 15, äter vegetariskt ibland, även till vardags.
  • Eleverna på Hedängskolan bjöds på thaisoppa med linser och hembakt bröd.
  • Chatdanai Phanlikam, 16, tyckte maten smakade bättre än maten de får i vanliga fall. På bilden syns även från vänster Lina Bäck, 15, Maja Osell, 15, och Mathilda Gustafsson, 15.
  • Lina Bäck, 15, Mathilda Gustafsson, 15, och Maja Osell, 15, gillade det nybakta brödet mer än soppan.

Under torsdagen var det den vegetariska världsdagen.
På Hedängskolan i Storvik serverades därför inget kött under skollunchen.
– Jag tycker det är bra och äter ofta vegetariskt annars också, säger Mathilda Gustafsson, 15.

Annons

Den vegetariska världsdagen grundades 1977 i USA, och syftar till att uppnå tre saker; en god etik för djuren, en bra personlig hälsa och en hållbar miljö.

– När man tittar på miljöproblemen ur ett matperspektiv så innebär köttet den största problematiken, det är till och med mer skadligt för miljön än frakten av mat, säger Marita Westerlund, enhetschef på servicekontoret.

På torsdagen serverade Hedängskolan därför thaisoppa med linser och hembakat bröd.

– Just namnet "thaisoppa" tror jag också är lite lockande, säger Marit Westerlund och skrattar.

Vid ett bord i matsalen sätter sig Mathilda Gustafsson och hennes vänner för att prova soppan och brödet.

– Soppan var sådär men det hembakta brödet var gott, säger Mathilda.

Mitt emot sitter Chatdanai Phanlikam, 16. Han håller inte med.

– Jag tycker det var godare än vad vi får i vanliga fall, säger Chatdanai.

Bredvid Mathilda sitter Maja Osell, 15, och bägge tjejerna berättar att de äter vegetarisk mat relativt ofta, även hemma.

– Absolut, jag äter det ibland men det är svårt att säga hur ofta. Men jag tycker det är gott, säger Maja.

Anledningen till att Hedengskolan erbjuder vegetarisk mat är först och främst miljömässiga, men när Maja och Mathilda äter vegetariskt på fritiden är det av de två andra ursprungsskälen.

– Det är väldigt bra för hälsan att äta vegetariskt, säger Maja.

– Jag äter det ofta hemma men på grund av att jag tänker på djuren, säger Mathilda samtidigt som Chatdanai går och ställer sig i matkön, redo för en andra portion.

Mer läsning

Annons