Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkstadsföretagen behöver 8 000 fler

”Rätt kompetens för överlevnad” – gårdagens debatt på Företagarforum handlade om just överlevnad.

Annons

Genom att satsa på teknik och naturvetenskap i grundskolan, teknikkurser för tjejer och att hitta bra praktikplatser kommer stål- och verkstadsföretagen i Bergslagen kommer hitta de 8 000 nya medarbetarna som behövs inom några år.

Paneldeltagarna, som representerade högskola, grundskola, gymnasium, Martins Mekaniska och Göranssonska skolans traineeprogram var rörande överens om att teknikföretag inom kort kommer skrika efter nya medarbetare.

Civilingenjörer i all ära men i debatten i går efterfrågades framför allt duktiga högskoleingenjörer.

– Och jag vill slå ett slag för vuxenutbildningarna. Våra fyra senaste medarbetare som har anställts kommer alla från vuxenutbildningar och de är fantastiskt duktiga, säger Johan Martin som är vd på Martins Mekaniska.

Samtliga paneldeltagare var också överens om att företagen måste bli bättre på att ge input till skolor och Åsa Nordgren på Göranssonska skolan berättade om deras värdefulla samarbete med Sandvik.

– Vi har anpassat vårt traineeprogram efter Sandviks analys om vilka kompetenser de saknar just nu och vi har väldigt goda erfarenheter av det samarbetet, säger Åsa Nordgren och fortsätter:

– Och så måste vi visa för ungdomarna som börjar tappa intresset för teknik och industrier att det faktiskt finns riktigt roliga jobb inom industrin, säger hon.

Mer läsning

Annons