Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi behandlas fientligt av Sandvikens kommun”

/
  • BYTTE SIDA. Tidigare s-politikern Elisabet Lindelöf känner sig fientligt behandlad av kommunen sedan hon bytte sida och blev styrelseledamot i FUB, en handikappförening som företräder utvecklingsstörda och personer med autism.

Fram till senaste valet var Elisabet Lindelöf ordförande i Sandvikens handikappnämnd.


I dag är hon som styrelse
ledamot i FUB mycket kritisk till kommunens sätt att behandla utvecklingsstörda.


– Det finns ett fientligt förhållningssätt mot oss som företräder de här människorna, säger hon.

Annons

Sedan drygt ett år tillbaka finns det en växande konflikt mellan föreningen FUB (För utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) och kommunens handikappomsorgsnämnd med förvaltning.

Formellt handlar schismen om hur samverkan, delaktighet och kunskapsutbyte i frågor som rör utvecklingsstörda ska ske. Men ordval i e-postbrev och abrupt inställda möten tyder på att meningsskiljaktigheterna går djupare än så. Något som i förlängningen, vilket båda parterna medger, är olyckligt för de utvecklingsstörda i Sandviken.

– De har byggt upp en mur mot oss med ett fientligt förhållningssätt. Självklart blir de utvecklingsstörda sämre behandlade om inte vi kan bevaka deras intressen. Då är det bara att sätta de här människorna i en lägenhet på Nya Bruket och så är det bra med det, säger före detta s-politikern Elisabet Lindelöf.

I en skriftväxling med sina efterträdare i handikappomsorgsnämnden och handikapprådet använder hon nu ord som maktmissbruk, skamligt, okunnigt och historielöst om kommunens agerande mot FUB.

– Antagligen blir vi sämre behandlade för att jag är med i föreningen.

Handikappomsorgschefen Peter Olofsson säger att det gjorts medlingsförsök för att FUB och kommunen ska få till ett bättre samtalsklimat.

– Det är ingen bra tingens ordning att ha det så här. Jag har ingen personlig relation till Elisabet Lindelöf. Men de förändringar och effektiviseringar som gjorts har tydligen inte fallit henne i smaken.

Enligt Peter Olofsson behandlas FUB precis som alla andra handikappföreningar. Allmän, övergripande information ges via handikapprådet där alla föreningar kan vara med. Vill någon förening prata vidare om en enskild fråga är det okej.

– Som politiker och tjänstemän är vi korrekta, lyssnar på alla synpunkter och säger aldrig nej om någon förening vill träffa oss. Men om en förening vill straffa oss genom att inte komma på ett möte, och tycker det är ett bra sätt att företräda sina medlemmar, är det inte mycket vi kan göra åt det. Men det är en olycklig situation.

Mer läsning

Annons