Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi måste börja om från början”

/
  • FÖRLORADE VÄRDEN. Österfärnebos hembygdsforskargrupp förvarade sitt arbete på övervåningen. ”Mycket av det vi hade går att återskapa, men det tar tid. Vi har hållit på med det här i tio år”, säger Annika Wigert, medlem i gruppen.
  • KOLRESTER. Biblioteket totalförstördes. Några sotiga böcker räddades  i lågorna.
  • RESTER. Brandman Ove Wedin hittar en sotad bok bland kolresterna.SORGLIGT. ”Jag var här för en vecka sedan och lånade böcker med min dotter. Det här var ett av Sveriges finaste bibliotek” säger Karin Gustavsson här tillsammans med Caroline Andersson.
  • ELDHÄRJADES. Strax efter 20-tiden på lördagen började biblioteket  i Österfärnebo att brinna. Styrkor från Österfärnebo, Gävle, Hedesunda och Sandviken arbetade med att släcka branden.

– Vi måste börja om från början.

Hembygdsforskaren Annika Wigert tittar på förödelsen efter branden som totalförstörde Österfärnebos bibliotek.

Annons

Lukten av brandrök är påtaglig. Av huset är bara ytterväggarna och skorstenarna kvar.

I biblioteket på nedervåningen står sotade och brända böcker i bokställen. Allt är förstört.

På övervåningen, där Österfärnebos hembygdsforskargrupp höll till, är det bara kolrester kvar. Tio års arbete är borta.

– Tur nog har vi kopior på foton och kartor. Men alla klippböcker är förstörda. Vi hade även Österfärnebos första biblioteksböcker där upp i ett förråd, säger Annika Wigert, medlem i forskargruppen.

Räddade en dator

Hon var där på lördagskvällen strax efter att branden blossat upp vid 20.30-tiden. Då brann det på nedervåningen. Räddningstjänsten lyckades dock först släcka den och det såg ut som om byggnaden skulle klara sig. Annika Wigert fick en brandman att ta stegen upp till forskarrummet och rädda en dator.

Kort därefter tog branden fart. Elden hade spridit sig i väggar och tak så de tre räddningskårarna fick bryta upp taket för att komma åt brandhärdarna. Det var ingen fara för spridning till kringliggande byggnader – där-emot gick bibliotekshuset inte att rädda.

Pyrde för länge

– När det tar fart under taket är det bara en fråga om minuter innan huset är övertänt, säger Ove Wedin som var en av de 20-tal brandmän som arbetade med släckningsarbetet.

Enligt Wedin hade det legat och pyrt för länge innan branden upptäcktes. Han tror att utgången hade kunnat bli en annan om byggnaden haft brandautomatlarm.

I går luktade det brandrök i hela Österfärnebo. Många ortsbor kom förbi för att se förödelsen. Caroline Andersson åkte förbi precis när första räddningsbilen kom fram.

– Jag kunde inte föreställa mig att det skulle gå så här. Jag blev så otroligt upprörd att jag bara åkte förbi. Jag kunde inte stanna och se på.

”Otroligt sorgligt”

Karin Gustavsson besökte biblioteket varje vecka. Hon tycker det var ett av Sveriges finaste.

– Det är otroligt sorgligt. Det var underbart att gå hit, säger hon.

Eftersläckningsarbetet höll på till 17-tiden på söndagen.

Vad som orsakade branden kan varken polis eller räddningstjänsten säga. Johan Melin, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst, betonar att de inte kan utesluta något.

En teknisk undersökning ska genomföras i dag måndag.

Mer läsning

Annons