Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktor blir skuldfri – kommunens försäkringsbolag täcker upp

/

Viktor blir skuldfri.
Sandvikens kommun och Viktors familj har nu träffat en överenskommelse som innebär att kommunens försäkringsbolag går in och täcker rättegångskostnaderna som pojken dömdes att betala.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om Viktor som för sex år sedan skadades när ett fotbollsmål föll över honom.

Viktors föräldrar ansåg att kommunen var ansvarig för olyckan då den inträffade på kommunens allmänna mark. Frågan prövades i tingsrätten som kom fram till att kommunen inte kunde ställas till svars för olyckan. Kommunen friades från skadeståndansvar.

Domen innebar dock att Viktor Karlsson dömdes att betala kommunens rättegångskostnader på 280 000 kronor.

– Vi gör som vi lovat och presenterar en lösning med barnets bästa i fokus utan att kommunens skattebetalare drabbas, säger kommundirektören Ann-Katrin Sundelius i en kommentar till överenskommelsen som nu har träffats.

– Detta är en lättnad för Viktor och hela vår familj, säger Linda Karlsson, Viktors mamma, i pressmeddelandet som Sandvikens kommun skickade ut på måndagsförmiddagen.

Olyckan skedde när Viktor och några kompisar lekte på kommunal parkmark i Gästrike-Hammarby. På gräsmattan fanns två fotobollsmål som låg ner. När de lekande barnen försökte resa upp målet så föll det över Viktor som fick livshotande skador.

Föräldrarna menade att skadan var en följd av att kommunen inte flyttat eller satt fast målet trots att den borde ha varit medveten om riskerna. Tingsrätten sa i sin dom att kommunen i och för sig hade ansvar för fotbollsmålet men inte för att olyckan inträffat.

Båda parter överklagade till hovrätten.

Ann-Katrin Sundelius konstaterar att det skulle ha varit värdefullt för kommunen om hovrätten klargjort vilket ansvar kommunen har som markägare om det händer olyckor där människor skadar sig. Men hon tycker ändå att det är skönt att målet nu läggs ned.

Det tycker också Viktors familj.

– Vi hade gärna sett hovrättens prövning av målet men på grund av risk för ytterligare rättegångskostnader är vi nöjda med överenskommelsen, säger Linda Karlsson i en kommentar.

Att det dragit ut på tiden beror på försäkringsbolaget och villkoren i försäkringen, menar Ann-Katrin Sundelius.

Därför gick det så långt att ärendet hamnade hos kronofogden som konstaterade att Viktor saknade betalningsförmåga för att betala rättegångskostnaderna.

Viktor får ändå behålla den mindre ersättning som han fick från kommunen som försäkrar alla barn via en olycksfallsförsäkring.

– Vi är glada att vi nu kan lägga det här bakom oss, säger Ann-Katrin Sundelius.

Viktors familj har avböjt ytterligare kommentarer i media.

LÄS OCKSÅ:

Ledare: Fallet Viktor

11-åring skadades under fotbollsmål – skuldsätts för livet

"Vi kan inte släppa den här frågan"

TV: "Vad har jag gjort för någonting?"

Mer läsning

Annons