Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viltolyckorna slår rekord – många älgkrockar i Gävleborg

Oktober till december är farliga tider för bilister och i år väntas det inträffa rekordmånga viltolyckor.
Älgskadefondsföreningen räknar i sin prognos för i år att antalet olyckor med älgar inblandade kommer att öka från 167 till 266 i Gävleborgs län.

Annons

På hösten rör sig många människor ute i markerna, både älgjägare och bär- och svampplockare. Det stör älgar och annat vilt så att de oftare söker sig ut på vägarna.

Risken att kollidera med vilt ökar också på senhösten när gryningen och skymningen, då viltet är som mest i rörelse, sammanfaller med tiden vi åker till och från jobbet.

En betydlig ökning av både antalet älgar, rådjur och vildsvin bidrar också till fler olyckor.

– De ökande antalet älgolyckor i trafiken kan ses som ett index för en växande älgstam, säger Jonas Bergquist på Skogsstyrelsen.

Viltolycksprognosen för hela riket 2009 visar på det mest olycksdrabbade året sedan Vägverket började föra statistik 1971. Enligt prognosen för Gävleborgs län kommer antalet viltolyckor med rådjur öka med 9 procent och med älg med hela 59 procent.

– Det sker mer än 40 viltkollisioner om dagen i Sverige. Det kan vara ännu fler eftersom endast kollisioner med vilt räknas som viltolyckor. Om man väjer för en älg och hamnar i diket så räknas det som singelolycka i statistiken, säger Andreas Lindfors, informatör på Älgskadeföreningen.

Mer läsning

Annons