Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxenutbildningen växer – baracker kan lösa krisen

/
  • Det projekteras för att renovera Olsbacka skola. Prislappen är, enligt Arbetarbladets uppgift, 60 miljoner kronor.

Gamla Olsbacka skola och baracker. Det kan bli den dyra lösningen för vuxenutbildningen i Sandviken när det är på väg att bli akut klassrumsbrist.
Att samutnyttja lokaler på vanliga skolor är andra alternativ.

Annons

Arbetarbladet har tidigare i höstas kunnat berätta att svenska för invandrare, SFI, redan vuxit ur sina nya lokaler i gamla Hammargymnasiet. Lokalerna hann inte ens färdigställas innan fler klassrum behövdes.

LÄS OCKSÅ: SFI flyttar till nya lokaler i centrum

I dag står över 100 personer i kö till svenskutbildningen. Att tillfälligt dela lokaler med Norrsätraskolans nya högstadium är en första akutlösning.

– Genom att vi kan samutnyttja lokaler på Norrsätraskolan är det ingen kris. Vi kommer att kunna erbjuda en plats på SFI inom de tre månader som lagen kräver, säger Arbetslivsnämndens ordförande Mona Davik (S).

Även LOK-center på Folkets Hus används för vuxenutbildning. Och i Hammargymnasiet körs just nu svenskundervisning i tvåskift.

Det är inte bara SFI som växer, med regeringens nya budget blir även antalet gymnasiala vuxenutbildningarna och traineejobb med utbildningsinslag fler.

LÄS OCKSÅ: Sandviken skriker efter lärare och vårdpersonal

För att lösa det framtida behovet har nu en bred utredning startats för att hitta möjliga lokaler att växa i.

– Den politiska visionen är att ha all vuxenutbildning samlad på samma ställe, det är önskemålet vi har lämnat. Det finns till exempel många samordningsvinster med lokaler och personal om vi skulle kunna få plats nere vid Bessemerskolans ordinarie gymnasieutbildning. Men hur det blir och om vi lyckas hålla ihop vuxenutbildningen kan jag inte svara på. Utredningen har precis påbörjats, säger Mona Davik.

Ytterligare samutnyttjande av Norrsätraskolan är ett kortsiktigt alternativ, övervåningen på Sandbacka skola som står tom och Sandbacka Park är andra alternativ, liksom att rusta gamla Olsbacka skola som då kommer behöva användas redan nästa år.

Det senare har visat sig vara en dyr affär. Att renovera den gamla byggnaden som ligger mitt emot Göransson Arena skulle, enligt uppgift till Arbetarbladet, kosta 60 miljoner kronor. För de pengarna blir det inte mer än 5-6 klassrum.

LÄS OCKSÅ: Olsbackaskolan kan bli hotell

Men trots många spridda lokallösningar räcker klassrummen inte till.

– Senast 2017 kommer vi att behöva hyresmoduler (baracker), konstaterar förvaltningschefen Leif Jansson.

Mer läsning

Annons