Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wakeboard-bana blir inte av – kommunens krav för tuffa

/
  • Hinner inte. ”Vi hinner inte bli klara i tid”, säger Isabel Mattsson, aktiv wakeboard-åkare, som överväger att ge upp planerna på en eldriven, miljövänlig bana för vattensporten i Gästrike-Hammarby.

Wakeboard-åkarna fick drygt en halv miljon kronor i EU-bidrag för att bygga en eldriven bana intill badplatsen i Gästrike-Hammarby.
Men nu ser det ut som att hela projektet går i stöpet sedan bygg- och miljökontoret krävt mer detaljerade ritningar.
– Vi hinner inte bli klara i tid, säger Isabel Mattsson, ordförande i extremsportföreningen Wakeboard i Sandviken.

Annons

Hon hade hoppats på ett snabbt bygge och invigning i juli.

Men i förra veckan kom brevet från kommunens bygg- och miljökontor med krav på flera ritningar som visar hur anläggningen ska se ut.

– Vi trodde att kommunen skulle kontakta markägare, säger Isabel Mattsson som räknat med att först få klartecken och sedan forma anläggningen i samarbete med markägare och företagare i styrgruppen för projektet.

Kan gå miste om pengarna

Nu ser hon risken att handläggningen dröjer så länge att bygget inte hinner bli klart i sommar. I så fall riskerar föreningen gå miste om EU-pengarna.

Därför har föreningen skrivit till kommunen och återtagit ansökan om strandskyddsdispens och bygglov.

– Synd, tycker byggnadsinspektören Lars-Göran Edholm.

Han tycker att föreningen borde ta hjälp av sakkunniga för att få fram de nödvändiga dokumenten så att kommunen kan fortsätta behandla ansökan.

– Om vi ska godkänna en anordning så måste vi veta att den är säker, säger han och efterlyser bland annat djupangivelser.

Unikt projekt

Innan bygg- och miljönämnden kan besluta krävs också att allmänheten får yttra sig.

Theres Sundberg är verksamhetsledare på Leader Gästrikebygden som beslutade om EU-bidraget. Hon beskriver projektet som ”unikt” och ett miljövänligt alternativ för vattensporter, initierat av ungdomar från bygden.

Kan söka dispens

Projektet skulle slutredovisas till länsstyrelsen i februari 2012. Det går att söka dispens om projektet försenas, menar Theres Sundberg.

Men Isabel Mattsson överväger att ge upp, vilket innebär att wakeboard-åkarna fortsätter köra med bränsleslukande och bullrande motorbåtar i Storsjön.

Mer läsning

Annons