Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldtäktsdömde åklagaren Sebastian Flodström utredde mapp med lättklädda flickor

/

Bilder på lättklädda flickor från Hudiksvall spreds på internet 2012.
Nu visar det sig att ärendet hanterades av den våldtäktsdömde Gävleborgsåklagaren Sebastian Flodström.
Åklagarkammaren väljer att inte granska hans hantering av ärendet.

Annons

LÄS OCKSÅ: Gävleåklagaren Sebastian Flodström överklagar domen om barnvåldtäkt till högsta domstolen

– Tomas Eriksson som tog över utredningen har tittat på hela materialet och han har inte reagerat på att det skulle vara några konstigheter, säger Patrik Säflund, länets chefsåklagare.

Utmanande bilder på mer eller mindre avklädda Hudiksvallsflickor samlades 2012 i en mapp på internet. En 17-årig pojke dömdes sedan för förtal.

LÄS MER: 17-åringen i bildmappsmålet döms för förtal

2015 dömdes Gävleborgsåklagaren Sebastian Flodström för bland annat våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande, köp av sexuell tjänst och tjänstefel.

Flodström arbetade som ungdomsåklagare när den så kallade Hudikmappen cirkulerade på internet och blev en fråga för rättsväsendet. Det var på hans bord som mappen först landade.

LÄS OCKSÅ: Tjejerna i mappen berättar

Efter en tid tog åklagare Tomas Eriksson över utredningen och även arbetet som ungdomsåklagare. Ett beslut som inte ska ha någonting med Sebastian Flodströms senare dom att göra.

– Nej, det är normalt att vi byter ungdomsåklagare med jämna mellanrum, säger Patrik Säflund.

Vid den här tidpunkten ska det inte ha funnits någon kännedom om åklagarens brott. Men han ska under den här perioden ha gjort brottsliga handlingar, som han senare kom att dömas för.

LÄS MER: Hovrätten sänker straffet för Sebastian Flodström

Patrik Säflund tycker inte att det är ett problem att Sebastian Flodström tidigare har suttit som åklagare i utredningen om Hudikmappen.

– Nej, eftersom att man menar att det ändå är så pass många kontrollinstanser inbyggda i det hela, säger han.

En granskning av Sebastian Flodström, innebär en granskning av över 3000 ärenden enligt Patrik Säflund. Han menar att indikationer på att åklagaren inte skött sitt arbete korrekt, borde ha dykt upp om det vore så, vilket det inte har gjort.

– Utrymmet är ganska litet att fatta beslut som ingen reagerar över, om jag uttrycker mig på det sättet, säger Patrik Säflund.

LÄS MER: Tingsrättens dom: Gävleåklagaren får fängelse i tre och ett halvt år

I brottsutredningen dyker misstanke om tjänstefel upp, någonting som Sebastian Flodström även döms för senare. Men det är inte ett tjänstefel som kan kopplas till Hudikmappen.

Att Flodström till en början var åklagare i ärendet är ingenting som Patrik Säflund tror att flickorna tidigare har känt till. Information som han förstår väcker starka känslor.

– Reaktionen kanske är mer känslosam, än juridisk och jag kan förstå att de tycker att det är fel, säger han.

Mer läsning