Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gatukök får inte koka ris för länsstyrelsen

Det är okej att steka hamburgare men inte att koka ris.

Länsstyrelsen i Gävleborg förbjuder Lillåkiosken i Hofors att koka ris men tillåter tillagning av gatuköksmat.

Lillåkiosken i Hofors tillagar och serverar i dag klassisk gatuköksmat. Men när ägaren Anders Ketola ville utveckla verksamheten till att även servera sallader, smörgåsar, pasta och potatis blev det stopp från kommunens miljö- och byggnadsnämnd.

Nämnden beslutade att förbjuda Anders att tillaga så som kokt potatis och ris i den livsmedelsanläggningen som finns i kiosken. Nu har även länsstyrelsen kommit med sitt beslut i ärendet och ger inte heller Anders rätt till att koka ris i lokalen.

– Jag är besviken på livsmedelsinspektören från kommunen som inte var mottaglig för en dialog, och som inte gett mig någon tid eller förslag på vad jag ska göra för att få igenom mitt önskemål, säger Anders Ketola.

Länsstyrelsen beslut grundar sig på miljö- och byggnadsnämnden som ansåg att hygienen i lokalen inte var tillräcklig.

– Enligt livsmedelslagen ska jag få hantera de här produkterna och tillaga såser i gatukök. Jag har aldrig tidigare fått några synpunkter på hygienen och jag serverar ju mat i dag, säger Anders Ketola.

Anders kommer att överklaga till förvaltningsrätten.

– Jag anser att det här från början var ett delegeringsbeslut, en enskild person har fattat beslutet och inte nämnden, och nu har det blivit angrepp på person, säger Anders Ketola.