Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle 2030 – en grön stad

Hur ska Gävle vara om 17 år? Det var temat för onsdagens temakväll om kommunens miljöstrategiska program.

Fredrik Warberg, inbjuden föreläsare från Tidsverkstaden som är en förening vars syfte är att bidra till en hållbar och mer mänsklig utveckling började med att ge en bild av hur Sverige skulle kunna se ut 2030, om man lyckas förändra samhället i en mer hållbar riktning.

– Vad är välbefinnande 2030? Det är inte längre att konsumera så mycket som möjligt, sa Fredrik Warberg.

2030 värderar människor tid mer än varor och äter vegetariska produkter som smakar kött. Sverige mäter inte längre BNP utan BNV – för välbefinnande, som mäter hur människor och natur mår.

Efter Sverige var det Gävles tur, där kommunens förslag på miljöstrategiskt program låg som grund för framtidsvisionen. 2030 har bilresorna i Gävle minskats drastiskt, bland annat genom att det går spårvagn till Ockelbo och Sandviken.

Det finns en lokal köttproduktion, och en massa ekoturismföretag i kommunen.

När man bygger göra man det tätt, hållbart och med mycket gröna ytor – och bara där det finns utbyggd kollektivtrafik.

– Valbo köpcenter skulle ha förvandlats till ett ”showroom” där man i stället hyr eller byter varor med varandra, berättade Fredrik Warberg.

Temakvällen i spegelsalen var en del av samrådet om kommunens förslag till miljöstrategiskt program.