Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle är en intressant skulpturstad

Den offentliga konsten i Gävle är ständigt aktuell, den engagerar många och är något som de flesta har synpunkter på.

Annons

Under den senaste veckan har konsten åter igen uppmärksammats på tidningarnas insändarsidor. Denna gång har det handlat om Katarina Jönsson Norlings konstverk UrNebulosan och de blommande stenarna vid Polhemsskolans nya entré, Ingo Vetters konstverk Priapos trädgård i Gustavsbrorondellen, men även ett förslag att flytta Olof Ahlbergs skulptur Löparen - Gunder Hägg till Gunder Hägg-stadion på Sätraåsen.

Jag tycker att det är glädjande att våra kommuninvånare uppmärksammar och diskuterar kommunens innehav av intressanta skulpturer. Jag har också full förståelse för att all konst inte tilltalar alla, men för mig är det viktigt att diskussionen om konsten inte enbart handlar om vad som är vackert eller fult utan att det även är viktigt att försöka tolka och förstå tankar bakom konstverken.

Som framgår av svaret från Konstcentrum finansieras konsten bland annat genom att en procent av kommunens byggkostnad vid ny- och ombyggnation avsätts för konstnärlig gestaltning. Utöver det har Gävle haft förmånen att sedan 1951 få ett stort antal fina konstdonationer från GDJ-fonden, exempelvis Eric Grates Gudinna vid hyperboreiskt hav och Henry Moores Tredelad vilande figur, draperad för att nämna två.

Jag vill påstå att Gävle idag är en av de mest intressanta skulpturstäderna och detta hoppas jag att vi kan få glädje av då Sverige blivit ett relativt stort turistland där våra skulpturer är ett naturligt och viktigt inslag i vår besöksnäring. Du som på ett eller annat sätt har synpunkter eller vill veta mer om kommunens skulpturer ta gärna chansen och följ med på skulpturvandring som sker fredagen den 2 sept. Vandringen startar klockan 18 vid Eric Grates skulptur Gudinna vid hyberboreiskt hav vid Rådhustorget.

Lars-Göran Ståhl (S)

Mer läsning

Annons