Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle blev en start

En bok som började skrivas i Gävle har Augustprisnominerats.

En bok som började skrivas i Gävle har Augustprisnominerats.

Sofia Malmberg är en av de sex nominerade i Augustprisets kategori för barn- och ungdomsböcker och hon började skriva/teckna den grafiska romanen ”Elin under havet” när hon läste vid Högskolan i Gävles Serie- och bildberättarprogram.

Boken har fått fina recensioner – ”osannolikt fin debut” skrev en kritiker – men det är inte lätt för barnböcker att synas i mediebruset.

En nominering kan betyda mycket för bokens spridning. Frågan är hur mycket?

– Det är svårt att säga. Det kommer så många böcker på ett år och det är svårt att få uppmärksamhet även om man får bra recensioner. Nomineringen uppmärksammar boken en gång till och det är värdefullt, säger Sofia Malmberg.

”Elin under havet” tar upp ett tungt ämne: grooming. Nationalencyklopedin definierar grooming som ”vardaglig benämning på brottet kontakt med barn i sexuellt syfte”. Bokens huvudperson Elin vill börja träna och får kontakt på nätet med kampsportstränaren André. De börjar chatta och han ger henne råd. Han föreslår att hon ska komma förbi kampsportsstudion och provträna – med helt andra planer för deras möte.

Ämnet är högaktuellt. Friidrottaren Patrik Sjöberg fick stor uppmärksamhet för sin självbiografi där han berättar om hur han utnyttjades av en tränare som barn. ”Elin under havet” riktar sig till barn från elva år och uppåt och Sofia Malmberg tror att boken kan vara ett bra redskap när vuxna ska prata med barn om detta svåra ämne.

– Det är ett ämne som är viktigt att belysa tycker jag. Jag ville också berätta om den här flickans känslor efteråt. Med bilder blir det också en annan vinkling än att bara läsa om företeelsen.

Sofia Malmberg började skriva ”Elin under havet” när hon avslutade sin designutbildning vid HiG:s Serie- och bildberättarprogram. Hon tycker att det var en bra utbildning och känner inte till att utbildningen nu ligger på is för att nästa år återkomma som en ny utbildning tillsammans med Creative Computer Graphhics.

– Jag vet inte tillräckligt om det för att uttala mig, men att börja brett och sedan ge möjlighet att smalna av utbildningen efter intresse låter inte fel. Liknande serietecknarutbildningar finns på andra skolor, som i Malmö, så det kanske är svårt att utbilda för många tecknare.