Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle borde lära av Uppsala

Som utflyttad Gävlebo är det för mig slående hur stadens egen mentalitet är dess främsta utvecklingshinder. Liksom Bodil Juggas (Arbetarbladet 081210) beklagar jag därför att Gävles kulturhuvudstadsansökan inte gick vidare till finalomgången.

Kulturhuvudstadsåret hade kunnat banka in lite självförtroende i Gävleborna.

Men givet att Juggas förstår mervärdet av kulturens roll för människors livskvalitet, så är det för mig obegripligt hur hon samtidigt kan vara en av de främsta kritikerna till en annan välbehövlig satsning i Gävle: arenaprojektet vid Strömvallen.

Liksom kulturen spelar idrotten en viktig roll för människors välbefinnande, inte minst i en stad som Gävle. Idrott är mer än i de flesta andra svenska städer en central del av stadens själ. Det är dessutom få städer förunnat att ha elitlag i båda Sveriges två största sporter. Tillsammans med Brynäs sätter Gefle IF staden på kartan och bidrar med marknadsföring av staden. Klubben engagerar många och gör vardagen lite roligare för dem som följer klubbens allsvenska resa.

För att klubbens supportrar ska få en bättre upplevelse av matcherna, och för att få ny publik att strömma till, är dock en modernare arena en nödvändighet. Mot den bakgrunden är det privata initiativet om ny arena ytterst välkommet. Till skillnad från om en arena byggs med kommunala medel innebär inte en privat satsning den typ av populistiska och snäva debatt som kulturhuvudstadsåret har inneburit.

Juggas om någon borde veta vilka fördelar det för med sig om man vill genomföra utvecklingsprojekt i staden. Jag hade därför förväntat mig att personer som hon skulle ställa sig positiv till initiativet. Men istället väljer hon att rikta allt fokus på att försvara bevarandet av den K-märkta träläktaren, utan att ta hänsyn till vad som finns i den andra vågskålen: behovet av en ny arena, den i sammanhanget sällsynta möjligheten att ha en privat finansiär till projektet, områdets och stadens utveckling, och så vidare.

Även om det är viktigt att stå upp för kulturminnen, så gäller det samtidigt att inte bli dogmatisk utan se till helheten. Och givet detta är inte bevarandet av en läktare i mina ögon rätt strid att ta. Man bör rimligtvis kunna söka kreativa lösningar som gör att träläktaren kan leva ett liv även efter arenaprojektet, om än inte just på Strömvallen. Men att spoliera hela projektet på grund av läktaren vore förödande.

I Uppsala har kommunens ledning insett värdet av kultur- och idrottssatsningar för stadens utveckling. Där har byggts ett nytt konserthus och kommunala medel satsas också i byggandet av en ny inomhusarena med över 8 000 sittplatser, för att försöka göra ett elitserielag av stadens ishockeylag Almtuna.

Juggas borde förstå att en dylik arenasatsning kan bidra till att hela området kring Konserthuset får ett uppsving som även ger positiva effekter på dess verksamhet, samt på Gävles utveckling i stort.

Så även om hon av någon anledning inte bryr sig ett dugg om idrott borde hon ändå värdesätta den satsning som planeras i området. Hon borde dessutom kunna sätta sig in i hur de människor känner som bryr sig om elitidrottens utveckling. För dem är ett arenaprojekt vad kulturhuvudstadsåret var för Juggas.

Pär Zetterberg

Uppsala