Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle drabbas hårt av krisen på Sandvik

Sandviks nedskärningar drabbar inte bara Sandviken utan slår mot hela regionen.


– Det är Gävles största privata arbetsgivare. Flera underleverantörer i Gävle är också beroende av leveranser och uppdrag åt Sandvik, säger Helena Ribacke, Gävle kommuns näringslivschef.

Mellan 30 och 40 procent av Sandviks anställda i Sandviken dagpendlar från andra kommuner. Om varslen fördelas på liknande sätt så skulle mellan 250 och 350 av dem som nu varslats bo i Gävle och andra grannkommuner.

Under de senaste tio åren har antalet personer som pendlar till Sandviken ökat från 2 700 till 4 400 personer, enligt Statistiska centralbyrån, SCB. En mycket stor del av dem kan antas bo i Gävle och jobba på Sandvik.

Enligt en obekräftad uppgift jobbar drygt 2 000 Gävlebor på Sandvik. Från Hofors pendlar drygt 400 personer och från Ockelbo cirka 150 personer till Sandviken, enligt kommunernas egna uppgifter.

De som blir arbetslösa får snabbt mycket mindre pengar att röra sig med, de kan tvingas flytta och köpa mindre vilket drabbar den lokala handeln och tjänsteföretag.

Det leder också till att kommunernas och landstingets skatteintäkter minskar.

– Det sprider sig som ringar på vattnet, konstaterar Helena Ribacke.

Kommunalrådet Carina Blank, s, hoppas att kommunen orkar ”upprätthålla tempot” i byggande, utbildning med mera så att regionen fortsätter vara attraktiv. Om nedgången blir långvarig och arbetslösheten ökar så kan dock kommunens utgifter för socialbidrag komma att öka, vilket tär på kommunkassan.

– Men om vi slutar göra allting då tar det längre tid att ta sig upp igen. Det gäller att ha lite mod, göra rätt saker och våga satsa, säger hon.

Rolf Landström, näringslivsutvecklare i Ockelbo kommun, lanserar ett recept som väckts bland gästrikekommunernas näringslivschefer.

– Det planeras 858 vindkraftverk i länet under de närmaste 20–40 åren. Vi måste se till att så mycket som möjligt av tillverkning, transporter med mera hamnar i vårt län, säger han.

Rolf Landström tror att det skulle kunna ge tusentals nya jobb till länet.

Per-Olof Svensson, styrelseordförande i Region Gävleborg där kommuner och landsting samarbetar, betonar vikten av att resurserna i länet samordnas för att ersätta de jobb som försvinner på bland annat Sandvik.

Anders Eklind