Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle – en föregångare för en aktiv bostadspolitik

Annons

En fungerande bostadsmarknad har stor betydelse för Sveriges ekonomi, fler jobb och för rörligheten på arbetsmarknaden. Trots bostadsbrist har bostadsbyggandet minskat kraftigt med början 2007, alltså redan innan finanskrisen slog till 2008. Minskningen är katastrofal. 2010 färdigställdes totalt 19 500 bostadslägenheter i nybyggda hus, vilket är en minskning med 15 procent jämfört med bottenåret 2009. Boverket bedömer att bostadsbyggandet skulle behöva öka med ytterligare minst 40 % för att klara behoven. Utöver behovet av bostäder har bostadsbyggande alltid varit och är fortfarande en stark drivkraft i ekonomin. Men alliansregeringen litar på marknadskrafterna och tar inga politiska initiativ på något håll. De driver alltså ingen bostadspolitik heller. Skattesänkningar verkar vara svaret på allt.

Vid Civilutskottets besök i Gävle den nionde maj besökte vi bostadsbolaget Gavlegårdarna. Där blev det tydligt för oss Socialdemokrater vad en tydlig bostadspolitisk vilja betyder för en kommun. I Gävle har man kunnat fylla behoven av bostäder på ett bra sätt. Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna är ett bostadspolitiskt verktyg som bygger nya hyresrätter i staden, rustar miljonprogrammets bostäder och arbetar intensivt med stadsdelsförnyelse och energieffektivisering. Detta är lokala, politiska initiativ. I Gävle väntar man inte på att marknaden ska agera. Gavlegårdarna är ledande på marknaden och stimulerar övriga på bostadsmarknaden till nybyggnation och underhållsarbete.

Vi Socialdemokrater vill föra en aktiv politik på bostadsområdet. Vi vill ha ett utbyggt ROT-stöd för hyresrätter. Vi vill rusta upp och energieffektivisera miljonprogramsområdena och skolbyggnader. Vi vill införa ett klimatavdrag för de hushåll som gör betydande klimatinvesteringar genom att sänka fastighetsavgiften till 0 kronor under tre år. Detta är Socialdemokratisk bostadspolitik.

Veronica Palm (S), Riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson
Per Johansson (S), kommunlaråd Gävle

Mer läsning

Annons