Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle får ingen del av chokladkakan

Det blir ingen chokladfabrik i Gävle de närmaste åren.

Företagarna Anna-Sofia Wallström och Maja Berthas skriver nu avtal om att börja tillverka sin choklad utomlands i år.

Arbetarbladet har tidigare berättat om deras planer på att starta en chokladfabrik i gasklockeområdet på Brynäs i Gävle. Men enligt Anna-Sofia Wallström har fastighetsägaren, som var villig att investera 10-15 miljoner kronor i en ombyggnad, tröttnat på kommunen.

– Vi får inga besked. Vi får inte något dokument med tidplan och det är jättesvårt att driva företag på "det här låter bra". Man måste ha torra fakta att gå på och det känner vi inte att vi har fått, säger hon.

Istället skriver de nu avtal om tillverkning utomlands. Var vill hon inte avslöja.

Chokladen ska tillverkas av bönor från Anna-Sofia Wallströms egna odlingar i norra delen av Dominikanska republiken. Tidigare skördar har sålts vidare, men från och med majskörden ska Gävlekvinnorna alltså börja tillverka choklad i större skala, från böna till färdig produkt.

Men trots att produktionen nu startar utomlands har Anna-Sofia Wallström inte gett upp hoppet om att någon gång ha sin egen chokladfabrik i Gävle.

– Så länge jag är med vid rodret styr vi mot Gävle, säger hon.

Gefle Chocolateri, som ägs och drivs av Anna-Sofia Wallström, påverkas inte av de här planerna.