Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle flygplats lever redanupp till de nya miljökraven

Gävle flygplats har fått nya miljöbestämmelser att rätta sig efter.


– Det här var väldigt roligt. Nu ska jag bjuda personalen på tårta, säger flygplatschef Arne Andersson.

Det finns lag på att alla svenska flygplatser ska vara miljöprövade. Vissa av landets mindre flygplatser, däribland Gävle/Sandviken flygplats i Rörberg, har dock haft dispens från lagen.

För en tid sedan tog dock regeringen bort dispensen för alla flygplatser med en landningsbana på mer än 1 200 meter. Eftersom landningsbanan i Rörberg är 2 000 meter påbörjade flygplatsen i våras arbetet med att göra en miljöprövning och ta fram en miljökonsekvensbeskrivning.

30 juni skickades ansökan om att driva verksamheten vidare i nuvarande omfattning in till miljödomstolen, som nu har godkänt ansökan.

– Vi har levt enligt miljöbalken hela tiden, men nu har vi fått papper på att vi har gjort ett bra jobb, säger Arne Andersson.

De riktlinjer som miljödomstolen godkände innebär bland annat att bullerbegränsande åtgärder ska vidtas i hus som störs av flyget så att den maximala bullernivån inomhus inte överstiger 45 decibel.

Den intilliggande Spikåsbäcken, där flygplatsens dagvatten släpps ut och som enligt tidigare mätningar har varit opåverkad, ska kontrolleras med provtagningar två gånger om året.

– Vi införde ett miljökontrollprogram hösten år 2000 och det här innebär inte några ändrade rutiner för oss, säger Arne Andersson.

För dem som bor nära flygplatsen har modellflyget varit det som stört mest. Nu har dock domstolen fastlagt att man inte får flyga modellflygplanen efter klockan 20 på vardagar och efter klockan 18.00 på helger.

Tillståndet berättigar till 16 000 flygrörelser per år, varav högst 200 med flygplan tyngre än tio ton.

På Gävle flygplats har i dag flygklubbarna mellan 3 000 och 5 000 landningar om året. Det finns ingen reguljär flygtrafik, men ändå sker ungefär 90 landningar om året med passagerarplan. Idrottsklubbar, som Brynäs hockeylag, står för flertalet av de flygningarna.