Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle ger miljoner till Brynäs barnsatsning – men resultaten är oklara: "Tycker nästan de två första åren varit bortkastade"

Artikel 2 av 3
En bra start
Visa alla artiklar

Gävle kommun går varje år in med miljoner i Brynäs IF:s barnsatsning En bra start. Målet är att barn och unga i Gävle ska få just – en bra start.
Men hittills har resultaten varit blygsamma.
– Jag tycker nästan att de två första åren varit bortkastade, säger kommunalrådet Inger Källgren Sawela (M).

Gävle kommun stöttar Brynäs IF:s barnsatsning En bra start med 2,5 miljoner kronor om året i reda pengar. Ett stöd som varit ifrågasatt.

Som en del av satsningen ska Brynäs samverka med Gävles skolor.

LÄS OCKSÅ: Ett år efter Arbetarbladets granskning av En bra start – så här har Brynäs använt skattebetalarnas pengar

Spelare från A-laget är varje vecka ute i skolornas fritidsverksamhet. De är med på läxstuga och anordnar aktiviteter med eleverna på fem skolor.

Det här är uppskattat av både barn och personal. Men vad det konkret har lett till är mer oklart.

En bra start har valt att mäta sina resultat i skolan bland annat genom att följa betygen i matte i årskurs sex. Man tittar också på ett skolklimatindex som handlar om hur eleverna trivs och ser på klimatet i skolan.

I den första uppföljningen av resultatet av Brynäs arbete i skolan, den socioekonomiska rapporten som klubben kallar den, har mattebetyget i sexan ökat på tre av fem skolor. Men skolklimatet har blivit sämre på alla skolor som Brynäs elitspelare besöker varje vecka.

– Jag tror inte vi kan ta varken credd eller skuld för det. Det har gått för lite tid, säger Brynäs klubbdirektör Johan Stark.

Han menar att man i nuläget i stället får gå mer på vad lärare och rektorer säger om samarbetet.

– Här har vi fått bra feedback, till exempel har vi fått veta att närvaron på läxhjälpen har ökat.

Från början sa kommunen och Brynäs IF att 30 skolor skulle få besök av Brynäs elitspelare. Det målet har nu sänkts till fem skolor som får besök en dag i veckan.

– För att kunna mäta en effekt och se om det gör skillnad att ha en extern aktör inne på skolan behöver besöken vara återupprepade och konsekventa. Och då är det fem skolor som vi är på varje vecka och jobbar med den här modellen, säger Johan Stark.

Han poängterar dock att Brynäs IF har samarbete med alla skolor i Gävle kommun. På barnkonventionens dag som man ordnade 15 november kom till exempel femmor och sexor från alla skolor i kommunen till Gavlerinken.

När Arbetarbladet granskade En bra start för ett år sedan riktades skarp kritik från politiskt håll mot att för lite av kommunens pengar gått till aktiviteter för barnen under satsningens första år. Endast en femtedel av kommunens 2,5 miljoner kronor hade lagts på aktiviteter.

Alliansen, M, C KD och L, som då var i opposition, var rasande och ville utreda om Brynäs gjort sig skyldiga till kontraktsbrott eftersom de inte levt upp till sina löften kring antalet aktiviteter.

Nu sitter Inger Källgren Sawela (M) på makten. I dag är hon försiktigare i sina uttalanden.

– Jag säger att de två första åren nästan har varit bortkastade. Det fanns ingen organisation, ingen struktur, det var någonting nytt. Jag tror att den kritik vi framförde har haft väldigt stor betydelse.

– Men det ser ju bra mycket bättre ut nu än vad det gjorde förut. Min känsla är att det är fler aktiviteter nu.

LÄS OCKSÅ: Osäker framtid för Gävle kommuns miljoner till En bra start: "Det har varit ett bökigt partnerskap"

Att En bra start bara besöker fem skolor regelbundet tycker Inger Källgren Sawela dock fortfarande är för lite.

– Jag tycker att flera skolor ska få besök av En bra start och det har jag framfört.

Att mattebetyget ökat i sexan på tre skolor gläder henne men hon tror inte att det är Brynäs förtjänst.

– Att barnen stärker sina resultat i matematik är jättepositivt men jag hoppas att det mest beror på de pedagoger som undervisar barnen i matte och inte i första hand på Brynässpelarna, säger Inger Källgren Sawela.

Hon vill heller inte lasta Brynäs för att skolmiljön blivit sämre på samtliga skolor som får regelbundna besök av spelarna. Även Inger Källgren Sawela menar att det har gått för kort tid för att se någon effekt av Brynäs arbete på skolorna.

Men idén att ha fler vuxna i skolan tror hon på.

– Men jag säger inte att det är bara Brynäs som kan göra det. Varje förening har samma betydelse. Det är kontakten med andra vuxna, att ha föreningslivet i skolan, det är det som är avgörande.

Här är några av resultaten i En bra start

Skolsamverkan – mattebetygen i sexan har höjts på tre av de fem skolor som Brynässpelare regelbundet är ute på. Skolklimatindex har dock sjunkit på alla skolor där det mätts, trots antimobbningsprat av spelarna.

Ledarskapsakademin– 21 ideella ledare har utbildats inom ramen för ledarskapsakademin. 9 hösten 2015 och 12 våren 2016. Det handlar både om att lära sig att hantera barn med diagnoser och tackla besvärliga föräldrar.

Lek och aktivitet – de playdays som ordnats där föreningar ordnar prova på-aktiviteter för barn i Gavlerinken har varit poppis. Både under sport- och höstlovet besökte 1 500 barn evenemanget.

Vägen in – Brynäs fixar genom sina sponsorer praktikplatser åt arbetslösa ungdomar. Två av tio ungdomar som varit med under 2015-2016 har fått jobb. Två har börjat studera. "Det är fantastiskt. Man ska komma ihåg att målgruppen man vänder sig emot är de som står längst ifrån arbetsmarknaden", säger klubbdirektören Johan Stark.

LÄS MER:

Arbetarbladets granskning av Brynäsavtalet på fem minuter

Skattepengar till barnen äts upp av Brynäslöner

Brynässpelare populära i Sätra

En bra start: Alliansen vill riva upp avtalet med Brynäs

Arbetarbladet granskar: Barnens pengar går till Brynäs tröjor

Kommunen har noll koll på pengarna

Regionen drar sig ur "En bra start"

En bra start - lyckat affärskoncept för Brynäs

Unicef efter granskningen: "Avtalet är kommunens sak att följa upp"

Gävle kommuns avtal med Brynäs IF om "En bra start" kan vara olagligt

Nu backar de rödgröna – Brynäsavtalet "En bra start" håller inte måttet

Brynäs krisar och sponsorerna uteblir: "Att skylla underskottet på En bra start är orättvist"

Efter kritiken – nu ska En bra start-avtalet bli tydligare