Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle golfklubb ökar tillgängligheten

Till helgen öppnar flera golfklubbar för säsongen. På Gävle golfklubb blir det snart lättare för funktionsnedsatta att spela.

Under våren har Gävle golfklubb börjat arbetat med att tillgänglighetsanpassa sina banor.

– Det är för att vi ska kunna få hit en ny grupp medlemmar, med olika funktionshinder. Vi vill ge den gruppen möjlighet att spela golf och vara ute i naturen, precis som vi andra tycker är helt otroligt fint att göra, säger Hans Ström, som projektleder anpassningen.

Syftet är att fler ska känna sig välkomna.

– Många har uppfattat golfbanan som stängd – förr var den till för en elit, man var tvungen att bli rekommenderad av två personer får att få vara med. Nu försöker vi öppna upp anläggningen för olika grupper, säger Hans Ström.

Det första steget har varit att göra det enklare att ta sig ut på banorna.

– Vi har gjort i ordning parkering som var helt bedrövlig, och vägen upp till övningsområdet och runt klubbhuset, så att man kan ta sig fram. Sedan fortsätter vi på Testebobanan, vår niohålsbana, säger Hans Ström.

Sammanlagt asfalteras sex kilometer väg på de två banorna.

Så småningom ska också personalen utbildas av Gävle Handikappidrottsförbund.

– Det handlar om en allmän grundutbildning om handikappidrott och de olika typer av diagnoser r man kan möta. Det gäller att vara förberedd, man behöver få förståelse för olika utmaningar som folk har. Hur bemöter man folk? Säger Göran Eriksson, från Gävle Handikappidrottsförbund.

Hur når ni dessa nya medlemmar?

– Där är HSO en viktig samarbetspartner, de kommer att hjälpa till att hitta de människor som kan vara intresserade. Sedan gör vi tillsammans med dem temadagar och prova på-dagar, säger Hans Ström.

Klubben har också två medlemmar med fysiska funktionsnedsättningar som spelat i många år, och som kan fungera som ambassadörer, enligt Hans Ström.

– De får en viktig uppgift at visa att man kan spela golf med vanliga regler trots att man har fysiska handikapp, säger han.

Hur tillgänglig är idrotten i Gävle över lag?

– Den är ganska bra, men det kan alltid bli bättre. Man kan kanske inte göra allt på en gång, men alla fröbättringar är positivt, säger Göran Eriksson, efter en stunds betänketid.

Kan man som rullstolsburen komma hit i sommar?

– Det kan man. Vi är inte färdiga med det vi ska göra och kommer inte att organisera något, för jag vill att vi ska vara färdiga först. Men visst är man välkommen, det är inte tu tal om det, säger Hans Ström.

Tillgänglighetsanpassningen finansieras med hjälp av Allmänna arvsfonden, och görs som ett samarbete mellan Gefle golfklubb, HSO Gävle, Gästrike-Hälsinge handikappidrottsförbund och Gävle kommun.