Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle har få lärare i förskoleklass

Gävle är bland de kommuner i landet som har lägst personaltäthet i förskoleklass för sexåringar.

– Jag kan inte riktigt förklara varför det ser ut som det gör, säger Bo-Erik Simonsson, kvalitetshandläggare på Barn och Ungdom.

Siffror från Skolverket visar att personaltätheten i förskoleklass i Gävle ligger långt under riksgenomsnittet. År 2009 var Gävles snitt 4,6 lärare per 100 elever, medan samma siffra för riket var 6,2.

Men enligt Bo-Erik Simonsson är det osäkert om Gävles siffror verkligen stämmer. Han menar att olika kommuner kan rapportera in på olika sätt och att tjänsterna i Gävle är svåra att räkna eftersom lärarna i förskoleklass ofta kombinerar sina tjänster med att vara fritidspedagoger.

– Vi måste sätta någon på att kolla upp det här i höst. Man får göra stickprov på hur tjänsterna ser ut och hur de rapporteras. Som det är nu kan jag inte förklara varför det ser ut som det gör.

Men om det visar sig att siffrorna stämmer?

– I så fall är det ett lågt värde och då måste man titta på hur gruppstorlekar ser ut och hur prioriteringar görs mellan olika verksamheter.

Enligt Skolverket har lärartätheten i förskoleklass generellt gått ned sedan skolformen infördes 1998. I Gävle går i dag omkring 1 000 sexåringar i förskoleklass.