Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle invaderades av myror

/
  • En av många. Det är vanligt att myror svärmar i slutet av juli eller början av augusti.

Under tisdagskvällen fylldes Gävles gator av myror. Det var parningssugna svartmyror som sökte nya partners.
– De vill bilda nya samhällen, säger Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Annons

Myrorna kunde ses i området vid Drottninggatan, myllrandes mellan gatstenarna. De myror som intog staden tillhör någon av de totalt omkring tio arter av svartmyror som finns i Sverige.

Vid den här tiden på året, under varma sommarkvällar, svärmar myrorna. De har då fått vingar och flyger ut från sina samhällen.

Gillar sten och sand

– Myrorna är dåliga flygare och hamnar dit vinden för dem. När de landar biter de av sig vingarna och försöker hitta en partner, gärna från ett annat samhälle, säger Lars-Åke Janzon.

Sten och sand, det är vad den här typen av myror behöver för att klara sig. Stenen ger skydd och sanden används som boplats. Gatstenar med sand emellan är därför idealiska boplatser. De flygande myrorna hade alltså inte färdats så långt i jakten på nya partners och boplatser. Myrinvasioner är vanligt i svenska städer, och är enligt Lars-Åke Janzon inget att oroa sig för.

– Vi hade en liknande kväll i Stockholm för två veckor sedan. Myrorna orsakar ingen skada, de vill bara bilda nya samhällen. Björn Westin

Annons