Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kan bättre!

Gävle var till mitten av 1900 talet Norrlands naturliga huvudstad.

Staden hade tack vare duktiga och driftiga köpmän och entreprenörer byggt upp framgångsrika företag som skapade tillväxt jobb och välstånd. Gävle hade betydligt fler invånare än Umeå som knappt räknades som stad. Sedan hände något som gjorde att utvecklingen mot dagens 19:e plats på listan över Sveriges mest attraktiva kommuner startade. Det hänger intimt samman med att socialdemokraterna prövade att införa socialism i Gävle, och med det kom Jantelagen. Det är inte socialdemokratiska politiker som skapar företag, eller arbetstillfällen utan driftiga Gävlebor som gör det. Politikens uppgift är att stödja och utveckla de som har idéer och därmed får vi alla en bättre kommun att bo i. Vill en hotellägare bygga ut sin verksamhet och skapa 25 nya viktiga arbetstillfällen så ska kommunen hjälpa till så att det kommer till stånd. Vill ett företag skapa jobb genom att fler kunder har möjlighet att parkera utanför verksamheten så ska självklart kommunen hjälpa till istället för att motarbeta företagsamheten och jobben. Listan kan tyvärr göras lång på företag som inte har fått stöd av kommunens s v mp majoritet utan istället har företagen och jobben motarbetats. Det är inte en slump att alliansstyrda Uppsala har lägst arbetslöshet i Sverige medan s v mp styrda Gävle har skyhög arbetslöshet. Men utvecklingen går att bryta. Genom en ny politik mot framtiden så kan vi vända utvecklingen. Då ska vi istället bejaka människors idéer och företagsamhet. Vi ska ge Gävle kommuns tjänstemän i uppgift att rikta blickarna mot framtiden och släppa loss alla goda krafter som vill att Gävle ska utvecklas. Gävle är en naturlig del av Mälardalen och på många olika sätt ska vi arbeta för att företag väljer att etablera sig i vår kommun istället för att flytta härifrån.

Vi menar också att företagsklimat och idrottsklimat går hand i hand. Liksom vi möter många företagare som vill att företagsklimatet ska bli bättre så möter vi också många idrottsledare som önskar att idrottsklimatet ska bli bättre. Det är inte helt ovanligt att det också är samma personer som är engagerade i företagsamhet som idrottslivet i Gävle. Vi är stolta över våra skickliga idrottslag och menar att även de måste få än bättre förutsättningar. Även här måste Gävle både ha en bredd och en elitverksamhet. Elitlagen sprider glans och kännedom för Gävle vilket även underlättar för företagen att sälja sin produkter. Vi förstår inte varför man under så många år har tryckt tillbaka idrotten från s v och mp till förmån för i och för sig angelägna kultursatsningar, men som inte alls spelar samma roll för Gävleborna som idrotten gör. En idrottsledare frågade oss – när såg du någon kulturarbetare sälja en Bingolott eller sponsorskylt senast? I idrottslivet i Gävle så är det vardag. Med små ekonomiska marginaler så gör man underverk för att skapa en meningsfull fritid för barn och unga, och sprida kännedom om vår region över hela Sverige. När företagsklimatet förbättras och det kommer fler företag som växer och anställer människor så kommer inte bara arbetslösheten att minska i Gävle, utan det kommer även att skapas fler företag som kan sponsra och stödja föreningslivet. När det blir fler skattebetalare i Gävle så kan vi både ha en attraktiv kommunalskatt, liksom vi får in fler skattekronor till kommunen som kan användas till angelägna och önskvärda investeringar.

Det är många som brinner för att förändra Gävle till det bättre och tillsammans kan vi skapa en bättre kommun att bo och verka i. Det är det valet handlar om 2014. Politik handlar om att förbättra människors vardag!

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot, Gävleborg

Niclas Bornegrim (M)

kommunfullmäktigeledamot, Gävle kommun

Birgittha Bjerken (M)

kommunfullmäktigeledamot, Gävle kommun