Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävle kan bli fristad för konstnär

En oenig Kultur- och fritidsnämnd uppmanade i går kommunfullmäktige att besluta om att Gävle ska ta emot en förföljd konstnär. I sådana fall kan Gävle bli den första kommunen i landet som blir en fristad för bildkonstnärer.

På onsdagseftermiddagen sa Kultur- och fritidsnämnden ja till Miljöpartiets motion om att kommunen ska bli en fristad för bildkonstnärer.

Fristaden innebär att en förföljd bildkonstnär får stipendium för att vistas och arbeta i Gävle under två år, och beräknas kosta kommunen 300 000 kronor. Sedan tidigare är sju kommuner i landet fristäder åt författare, men Gävle kan bli den första för bildkonstnärer.

– Jag tror det skulle betyda mycket för Gävle, nu är vi alltså en remissinstans, men det har ändå funnits ett nationellt intresse för hur vi behandlar frågan, sa ordförande Lars-Göran Ståhl (S) efter sammanträdet.

Moderaterna och Folkpartiet reserverade sig mot förslaget.