Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle kan lägga 200 miljoner på krisbolag

Under måndagen avgör kommunpolitikerna om Gävle ska köpa krisdrabbade vindkraftsbolaget Samkraft för 200 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.
Men när det blir en del av Gävle Energi kommer Gävleborna inte längre kunna följa hur det går.

Annons

Regionala vindkraftbolaget Samkraft, med Gävle Energi som en av 18 delägare, är konkursmässigt och har trots tidigare räddningspaket inte kommit på fötter.

Förra årets resultat landade på 26 miljoner kronor back.

Nu har bolaget stora lån som snart förfaller och som man inte kan betala.

Flera delägare har redan meddelat att de så fort som möjligt vill dra sig ur. Till dem hör Sandviken. Här har fullmäktige sagt nej till att gå in med en enda krona till i Samkraft.

Men från Gävle kommuns sida är man intresserad av att köpa hela rasket. Runt 200 miljoner kommer det i sådana fall kosta.

På kommunstyrelsen i Gävle för två veckor sedan sa politikerna med röstsiffrorna 7–6 ja till en affär och bollade frågan vidare till fullmäktige för ett avgörande beslut.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet är för, medan Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är emot.

Röstar alla fullmäktigeledamöter enligt partilinjerna under måndagen så blir siffrorna 33–32 och det kommunala bolaget Gävle Energi får i uppdrag att köpa Samkraft.

– De andra kommunerna skrattar åt oss, säger Inger Källgren Sawela, kommunalråd i opposition för M, som menar att Gävle är på väg att göra ett misstag.

Ett skäl till att det gått dåligt för Samkraft, som växt fort med lånade pengar, är att elpriserna sjunkit de senaste åren. Det har även stödet till vindkraft och annan förnybar el gjort.

Ett annat skäl är att det varit svårt att driva bolaget effektivt med så många delägare. Beslutsprocesserna har varit komplicerade och tagit tid.

Gävle Energi tror att man ensamt skulle kunna få betydligt bättre lönsamhet i Samkraft än vad bolaget har nu. Bland annat kan det bli samordningsvinster med den verksamhet man redan har. Man tycker också att det vore bra att få in vindkraft i "produktportföljen". I dag producerar Gävle Energi fjärrvärme och el från vattenkraft men ingen el från vindkraft.

Det är det här som gör att S, V, MP och C är för affären.

– Frågar du mig om vi ska öka ägarbilden i nuvarande Samkraft är svaret nej. Däremot ska vi köpa bolagets inkråm, ta över de tio vindkraftverken, och det kan bli en riktigt bra affär, säger kommunalrådet Jörgen Edsvik, S.

Enligt Gävle Energis vd Håkan Jönsson påverkar inte köpet energibolagets möjligheter att göra nödvändiga investeringar i till exempel fjärrvärme, elnät eller bredband.

Eftersom 200 miljoner kronor är mycket pengar är det förstås intressant för Gävleborna att följa hur det går i framtiden med vindkraftsinvesteringen.

Men det kan bli svårt.

I dag kan alla som vill ta del av Samkrafts årsredovisning men när bolaget blir en del av Gävle Energi kommer inte vindkraftdelen redovisas separat utan i en klumpsumma.

Siffrorna från vindkraften kommer att "gömmas" i totalsiffrorna för hela Gävle Energi.

– Så är det med all elproduktion i dag. Vattenkraften redovisas inte heller för sig, säger Jörgen Edsvik.

Kan inte kommunfullmäktige ta beslut om att resultatet för vindkraften ska stå separat så att Gävleborna får veta hur det går?

– Vi ska titta på hur vi ska återredovisa för skattebetalarna vad som hänt med deras pengar så att de kan se om det var en bra eller dålig affär. Men om det blir en skrivelse i årsredovisningen eller något annat får vi se.

Kommer ni ta upp det på dagens fullmäktige?

– Nu är huvudfrågan själva affären. Det får komma i ett senare skede.

Hur många år framöver kommer Gävleborna i sådana fall kunna följa resultatet för vindkraften?

– Tidsrymden har jag ingen uppfattning om. Det är också något vi får titta på sen, säger Jörgen Edsvik.

Skulle politikerna i fullmäktige besluta att säga nej till ett köp och Gävle kommun tillsammans med de andra delägarna låta Samkraft gå i konkurs skulle Gävle förlora 14,5 miljoner kronor. Detta eftersom man har en försäkring som täcker en del av förlusten. Summan man gått i borgen för är över 30 miljoner kronor.

Annons